Dnes vám představíme, jak se taková záklopa vytvářela, kde můžete na práci konzervátora narazit a připomenutí, že ne vždy byly záklopy obdivuhodným prvkem chalupy z pohledu posledních majitelů.

V době pozdější se záklopami lidé příliš nepyšnili. „Od konce 19. století se začala používat lepenková krytina střech. Stará dosluhující šindelová krytina se neodstraňovala, ale běžně se zakrývala lepenkou,“ dodává k osudu překrásných maleb Alois Macháček. Ne že by se za malby lidé styděli. Spíše poškození špatně čitelných nápisů přijímali jako svoji odpovědnost za tento neutěšený stav. „Tím bylo dílo zkázy dokonáno,“ doplňuje Macháček.

Vzhled a podoba záklopy byla vytvářena na přání majitelů, kteří celou stavbu tehdy financovali. Dnes je Alois Macháček obnovuje a uchovává pro další generace. Díky jeho vstřícnosti nám poví, jak se dříve zdobily. „Na záklopu se vybírala prkna široká až 30cm, dlouhá 1,5 m i delší. Ohoblovaná byla po té straně, která byla určena k psaní a výzdobě. Aby se barva na nich nerozpíjela, bylo nutné je napřed něčím napustit, aby se zaplnily póry a štěrbinky. Touto látkou byl řídký klih, užívaný k tomu účelu malíři od nejstarších dob. K zakrytí barvy dřeva byla do něho přidávána běloba a tak byl vytvořen jednotný světlý podklad, který můžeme zjistit u většiny záklop. Na ten pak bylo psáno a malováno barvou temperovou, někdy olejovou nebo naklíženou hlinkou.“

Vystudovaný konzervátor se zasloužil o zachování záklopových prken zejména na Veselém kopci a později v 90. letech na Betlémě. Zasloužil se rovněž o obnovu štítu Tomáškova domu ve Skutči. Jeho malebnou práci můžete spatřit i v Babiččině údolí na stavení, kde prožívala své dětství Božena Němcová a inspirací jí bylo její nejznámější dílo Babička. V 80. letech se podílel na obnově fasády zámečku ve Svobodných Hamrech. V dřívějších časech vytvářel i krásné podmalby na sklo.

Na závěr se konzervátor Macháček loučí životním krédem: „Přišel jsem na svět, abych si postavil život dle obrazu srdce svého.“ Daří se mu to.
Za návštěvu mu děkujeme.

Kdo je Alois Macháček
Muzejní konzervátor. Narozen: 18. 12. 1957 v Poličce. Své dětství prožil v sousedství Tomáškova domu ve Skutči, kde absolvoval Základní a Lidovou školu umění. Svá studia začínal na Střední uměleckoprůmyslové škole v Železném Brodě. Své pomaturitní studium absolvoval v Brně na studiu laboratorního zpracování muzejních sbírek. Od roku 1980 zaměstnanec Památkového ústavu v Pardubicích, kde začínal na státním zámku Pardubice a Opočno. Od roku 1982 je stabilním pracovníkem SLS Vysočina. Od roku 1985 žije v Hlinsku.

Radek Latislav