Uspořádat speciální projekci filmu Tmavomodrý svět ve stylových prostorách pardubického letiště byl podle známého herce Ondřeje Vetchého skvělý nápad.

Jako s nejlepšími kamarády

„Veškeré armádní prostory, které nejsou třeba úplně vy〜užité, přímo volají po tom, aby se znovu vtáhly do života,“ konstatoval Ondřej Vetchý, který se díky Tmavomodrému světu seznámil s československými piloty bojujícími ve druhé světové válce.

„Komunikace s nimi byla velmi přirozená – jako s mými nejlepšími kamarády. Myslím, že to bylo oboustranné. Třeba s profesorem Janem Wienerem se neustále scházíme a jsme přátelé, jako kdybychom se znali odjakživa,“ sdělil herec, jenž ztělesnil postavu Františka Slámy.

„Bylo strašné, jak se k nim bývalý zločinecký bolševický režim zachoval. Nejen, že je neocenil, ale ještě je kriminalizoval a udělal z nich největší nepřátele republiky,“ nechal se slyšet Ondřej Vetchý.

„Kdyby nás v roce 1968 nepřišli okupovat Rusáci, možná by některé věci ještě mohly být vratné, ale další dvě generace z nich učinily nevratné,“ prohlásil známý herec.

„Jak tragický asi musel být jejich život po válce, když při rozhovorech s nimi zjistíte, že pro ně byla nejkrásnějším obdobím jejich života druhá světová válka,“ položil řečnickou otázku Ondřej Vetchý.

Ten se v Pardubicích svěřil, že při natáčení Tmavomodrého světa mu šlo dokonce o život! „Po asi stovce natáčecích dní už jsme všichni tak trochu bláznili. Režisér Jan Svěrák do filmu potřeboval divoké, temné moře, které v té době našel v Jihoafrické republice. Mělo teplotu asi 12 stupňů Celsia a bylo zakázáno se v něm koupat. V tom ale Honza neviděl žádný problém,“ vyprávěla hvězda úspěšného válečného dramatu.

„Všichni jsme měli mořskou nemoc – kromě Honzy, který pobíhal po lodi a křičel, abych nezvracel, protože bych tím mohl přivolat bílé žraloky a ti by nás mohli sežrat. Nevolnost se ale nevyhnula ani profesionálním potápěčům. Nikdo z nich navíc neměl odvahu tam vlézt, a tak Honza řekl, že když jsou všichni kaskadéři srabové, ať jdu do moře přímo já. Oblékli mě do výzbroje, která byla těžká snad 90 kilo, a s ní jsem měl plavat. Nakonec jsem bojoval o holý život a přál si, aby už konečně nějaký bílý žralok připlaval a sežral mě,“ svěřil se populární kumštýř.

Smrt jako marketingový tah

„Britský producent Tmavomodrého světa Eric Abraham mě ale uklidnil, že pokud během natáčení zemřu, bude se to moct dobře marketingově využít,“ prozradil Ondřej Vetchý, který má v tomto příběhu o „novodobých rytířích“ také milostné scény.

„My, chlapi, to tak neřešíme, ale pro ženu to asi musí být frustrující. Osobně jsem toho názoru, že když je herečka schopná zahrát vášeň, tak ve filmu ani nemusí být tolik nahoty, což byl ostatně i případ Tmavomodrého světa. Když ale vášeň chybí, tak tam musí být nahoty víc,“ přemítal populární herec, jehož na letišti přivítal i hejtman Pardubického kraje Ivo Toman. „Jsem rád, že na první pohled bláznivý nápad uspořádat projekci Tmavomodrého světa na letišti se podařilo dovést do úspěšného konce,“ uzavřel.