Předchozí
1 z 5
Další

O chrudimskou městskou kroniku už déle než tři roky pečuje kronikářka Libuše Hvězdová. „Po odchodu do důchodu jsem nejdříve rok zahálela, ale to mě nakonec přestalo bavit. Tak jsem se tehdy přihlásila do výběrového řízení, ve kterém jsem uspěla,“ vzpomíná činorodá Chrudimačka se zájmem o kulturu, cestování, historii a veškerý život kolem sebe.

Libuše HvězdováZdroj: Deník / Marek Nečina

Rodným městem současné chrudimské kronikářky jsou sice Litoměřice, ale v Chrudimi bydlí už 32 let. Do města se přistěhovala spolu s manželem, jemuž tu tehdy nabídli pracovní místo. Libuše Hvězdová pak pracovala ve svém novém bydlišti většinou v kulturní oblasti. Nejprve pod hlavičkou Jednotného klubu pracujících (JKP), později působila jako dramaturgyně a také ředitelka městské příspěvkové kulturní organizace Chrudimská beseda. V posledních letech před odchodem do penze uplatnila i své původní středoškolské vzdělání, když byla zaměstnána jako ekonomka v jedné z místních firem.

V rodinném kruhuZdroj: Archiv Libuše Hvězdové

„Za všechna ta léta mi Chrudim hodně přirostla k srdci. Vzpomínám si, že mě hned po přistěhování zaujalo, jak moc je Chrudim zelená. Možná se to někomu nezdá, ale v porovnání s mnoha jinými městy je zde opravdu hodně zeleně. Na člověka tu také dýchá historie, například je tu spousta nádherných domů. Přitom je stále kam chodit, protože bohaté je tu i současné kulturní dění,“ vyznává se Libuše Hvězdová ze své náklonnosti ke svému bydlišti.

Z dovolené v TuniskuZdroj: Archiv Libuše Hvězdové

Kronika města Chrudim je vedena vždy po jednotlivých letech a každý její svazek čítá 500 až 600 stran. Už při zběžném listování jejími kvalitně svázanými stránkami je patrné, že každý výtisk obsahuje spoustu mravenčí práce. Zahrnuje totiž podrobná data z oblasti kultury, hospodářství, školství, zdravotnictví, sportu atd. Nechybějí ale ani rozhovory s různými osobnostmi.

Stránky chrudimské městské kroniky.Zdroj: Deník / Marek Nečina

„Během každého roku nejprve vše sleduji a shromažďuji potřebné dokumenty, tabulky, noviny a fotografie. Aktuální rok pak začnu zpracovávat vždy až se začátkem roku příštího, protože ještě čekám na publikování výročních zpráv ze škol, školek, sportovních organizací atd. Pak vše sepisuji, někdy třeba od rána až do večera. Když už je ale té práce moc, tak sednu do auta, a zajedu se podívat někam do přírody. Přitom s sebou vždy beru fotoaparát, protože focení je mým dalším velkým koníčkem,“ svěřuje se chrudimská kronikářka Libuše Hvězdová.

S kronikou města, v pozadí Mydlářovský důmZdroj: Deník / Marek Nečina