Předchozí
1 z 5
Další

Josefu Sodomkovi říkají přátelé „Pepíno“. Přátel má tenhle sympatický dvaapadesátiletý Chrudimák požehnaně, a protože miluje rockovou muziku, potkává se s nimi hlavně na různých koncertech. Další sledují Pepína na jeho facebookovém profilu, kde mapuje program rockových a bigbítových kapel a píše o aktuálních počinech a výročích jednotlivých umělců.

Cestou na koncert.Zdroj: Archiv Josefa Sodomky

„Bigbít miluji od dětství. Už jako kluk jsem si půjčoval všemožné české a zahraniční gramodesky a když jsem byl v sedmé třídě na koncertu skupiny Katapult ve slatiňanské sokolovně, byl to pro mě opravdový zážitek. Ještě předtím jsem ale musel umluvit maminku, aby šla na Katapulty se mnou. Samotného mě totiž nechtěla pustit,“ vzpomíná s úsměvem Josef Sodomka.

Se zpěvákem Limetalu Fany Michalíkem.Zdroj: Archiv Josefa Sodomky

Svoji znalost rockové a bigbítové scény by Pepíno rád předal i lidem mimo okruh svých známých. „Chystám letos vydání knihy, která bude určená těm, co mají v srdíčku český rock,“ naznačuje Josef Sodomka, jehož mají přátelé rádi i pro jeho nezlomný optimismus.

S kamarádem a dalším rockovým srdcařem Michalem Kuchaříkem.Zdroj: Archiv Josefa Sodomky

Přesto se najdou věci, které Pepína mrzí. „Třeba to, že u nás lidé chodí na jeden okruh kapel, co zrovna letí. Na koncertech řady dalších, neméně dobrých, často i lepších, bývá návštěvnost o hodně menší. Za všechny bych jmenoval například skupiny Coda, Pumpa, Abraxas atd. Jinak z těch co nás tady v regionu provázeli prvními tancovačkami, bych určitě jmenoval pardubický Elan v čele s kytaristou Zdeňkem Reimontem, dále pak kapely Monogram, Vitamín, či Rubín. Co se týče našeho bigbítu, osobně si moc vážím Dana Horyny a Romana Dragouna, jako i celého brněnského Progresu 2,“ upřesňuje Josef Sodomka svůj pohled na hudební scénu.

S kytaristou metalové kapely Roxor.Zdroj: Archiv Josefa Sodomky

A přidává i jednu pozvánku: „Poslední prázdninový den pořádá opět Pavel Šurkala v Živanicích Rockový masopust. Tedy návrat do oněch krásných bigbítových časů, který se stává tradicí a lze ho vše českým bigbítových srdcařům doporučit. Letos tu zahrají kapely Vítkovo kvarteto, Komunál, Klaxon, Benefit, Keks, Odyssea a Orient,“ připomíná Josef Pepíno Sodomka.

U hrobu Jiřího Schelingera.Zdroj: Archiv Josefa Sodomky