Myšlenka projektu darujeme milion je moje vlastní. Už dlouho jsem pořádal třeba charitativní akce nebo nějaké přednášky, nikdy to ale nemělo žádnou formu, proto jsem tomu už chtěl nějakou podobu dát. Jako první projekt jsme zvolili longboardy, protože když za mnou přijel  Vašek, můj kamarád z pardubické univerzity, do Brna, tak mi říkal, že by chtěli dodělat nový prototyp boardů. A já na to řekl, že s nimi objedeme republiku. Takhle to v podstatě začalo.

Kluci dodělali boardy a já jsem k tomu přidal vyšší cíl a význam. Oslovili jsme organizaci život dětem, jež nám sehnala Milánka, který trpí spinální svalovou atrofií. Intenzivnější přípravy trvaly asi měsíc před cestou. Kvůli blížícím se státnicím měli kluci na sestrojení longboardů jen týden. Vyjížděli jsme ze Slapan, což je malá vesnička za Chebem. 

První dva dny jsem musela na klasickém longboardu s patnáctikilovou krosnou ujet přes 120 kilometrů. Kluci za mnou s elektrickými  boardy přijeli až poté. Když jsme na nich další den vyjeli, po 10 minutách přestaly fungovat. Tak už jsme si mysleli, že celou cestu budeme muset ujet na těch klasických. Potom se klukům podařilo dát je dohromady. V podstatě každý den jsme je ladili a přicházeli na nějaké problémy nebo vychytávky.

Nejdelší jízdu jsme na nich měli asi přes 30 kilometrů. Poté se ale musí vždy prkna přes čtyři hodiny nabíjet, neztráceli jsme čas a v té době jsme jezdili na těch klasických nebo šlapali po svých. Měli jsme sebou transportér, ve kterém jsme strávili několik nocí. Jinak jsme spali různě po kamarádech a dvě noci i pod hvězdami.
Do našeho týmu patřím já, Vašek a ještě Petr Šedo. Vašek je designér prkna jako takového a Petr ho celé naprogramoval. Byl vlastně i jako naše podpora během celé cesty. Jezdil za námi a měnil nám prkna. Po cestě se nám dokonce dvakrát stalo, že nás lidi poznali. Bylo to hned ze začátku po tom, co jsme byli v Dobrém ránu. Nějaká paní nás uviděla, vyběhla za námi a volala: „Kluci, šťastnou cestu“. Byla to velká motivace, protože to bylo dost náročné a takový okamžiky dodají člověku sílu.

Cestu jsme zakončili po 15 dnech na Lysé hoře. Milánkovi jsme nakonec předali 448 195 korun. Byla to úžasná zkušenost, z které si odnášíme tunu zážitků, nových přátel a namakaných lýtkových svalů.

Andrea Pospíšilová