Leden 2018, čínský Šen-čen. Právě tam, na opačné straně zeměkoule, započala jedna pozoruhodná tenisová cesta, která (prozatím) vyvrcholila včerejším pózováním ze zlatými olympijskými medailemi.

Právě v Šen-čenu se Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková bok po boku poprvé probily do finále turnaje WTA. „Už se chvíli známe,“ smály se.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se zlatými medailemi.
Čtvrté české zlato. Deblové královny Krejčíková a Siniaková ovládly Tokio

Abychom byli přesní – tyto dvě dámy spolu hrají mnohem déle. Už v letech 2013 a 2014 získaly pár titulů na nižším okruhu ITF a pokračovaly i po přesunu mezi elitu ve WTA, byť sem tam si ještě každá odskočila k jiným parťačkách.

Ale právě rok 2018 znamenal zlom: duo K+S v rozmezí jediného měsíce ovládlo French Openi Wimbedon a finále hrálo i na Turnaji mistryň.

Teď jsou Krejčíková se Siniakovou olympijskými vítězkami…

Bok po boku dozrály

„Můžeme na sebe být pyšné. Jsem hrozně ráda, že se navzájem držíme a podporujeme. Když to jedna potřebuje, ta druhá jí pomůže. To je v deblu obrovská výhoda,“ povídala o půl roku mladší Siniaková.

Právě ona se zpočátku mnohem razantněji prosazovala i ve dvouhře, zatímco na Krejčíkové ulpěla lehce rozpačitá nálepka deblové specialistky. Ne napořád: po letošním Roland Garros je jasné, že umí prostě všechno.

Markéta Vondroušová v době, kdy se natáčelo Ano, šéfe!
Ano, šéfe s Vondroušovou: Hvězda miluje těstoviny dodnes, Pohlreich byl popleta

„Pořád si ještě neuvědomuju, co všechno se stalo. Seběhlo se to strašně rychle, povedly se neskutečné věci,“ žasla Krejčíková.

Na olympiádě byla vytíženější právě ona. Zatímco Siniaková startovala jen ve čtyřhře, její kamarádka dřela v tokijské výhni i v singlu. V osmifinále vypadla s Belindou Bencicovou, ale Švýcarce to vrátila právě v deblovém finále – sehrané Češky byly v neděli jasně lepší.

Motivují se navzájem

Na turnaji překonaly děsivé počasí, bláznivý program i hádky s pořadateli a rozhodčími, o třech dramatických super tie-breacích ani nemluvě.

Markéta Vondroušová se stříbrnou olympijskou medailí.
Borůvkové knedlíky za stříbrnou medaili. Zničená Vondroušová už se těší domů

„Budeme si to připomínat. Na každém turnaji si řekneme: Pamatuješ si to zlato z olympiády? Doufám, že nás bude spojovat dál. Že budeme dál hrát tenis, který milujeme a baví nás. Že se nám bude dařit v singlu i v deblu a budeme se motivovat navzájem,“ svěřila se dojatá Krejčíková.

Jako největší favoritky ustály K+S veškerý tlak a získaly pro samostatné Česko první tenisové zlato. A už teď vyhlížejí Paříž 2024. „Doufám, že se kvalifikujeme,“ věří Krejčíková.