Akci pořádá společnost AMAVET o.s. spolu s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími spolupořadateli pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Naši školu v této prestižní soutěži reprezentovala jedna dvojice chlapců a jedna dvojice dívek.

Z oblastních kol do krajského kola letos postoupilo více jak 170 žáků 2. stupně ZŠ a jejich vrstevníků z gymnázií Pardubického kraje s celkem 85 projekty. Konkurence byla tedy veliká, a tak hodnotitelé projektů především z řad Pardubické univerzity, z Univerzity Hradec Králové, ale i ze středních škol, podnikatelské sféry či státní správy neměli lehkou práci.

Nás samozřejmě zajímalo, jak si povedou naši žáci a žákyně. A byli opět výborní. Andrea Bartáková a Nikola Svobodová z VIII.B se svým projektem „Krevní tlak a my" získaly jednu z nejhodnotnějších cen, a to krátkodobou odbornou stáž ve Francii, která se uskuteční koncem května.

V dlouhodobém srovnání se jedná o mimořádný úspěch, protože žáci naší školy se této soutěže účastní již čtvrtým rokem v řadě po sobě a každý rok někdo z nich tuto cenu spojenou se stáží ve Francii získává. Jsme tak zřejmě jedinou základní školou na Chrudimsku, která tímto způsobem opakovaně uspěla. Naši žáci opět potvrdili, že jsou schopni se perfektně připravit a uspět v konkurenci nejen jiných základních škol, ale i víceletých gymnázií.

Mgr. Zdeněk Pecina, ZŠ Proseč