Ahoj. Tak nás to babí léto přeci jen neminulo. Vyslechl jsem rozhovor dvou dospívajících pánů. Ten protřelejší tvrdil, že je to období, kdy ještě sporně oděné baby tuší, že přijdou chladna. Proto ženy bývají povolnější, neb sex v chladu je dozajista špatnou volbou a že to mají ve svém organismu geneticky zakódováno. Ženy a dívky, jak mladík tvrdil, jsou jiní lidé od nás mužů a hlavně ty fyzické rozdíly ho právě zajímají ze všeho nejvíc .

Druhý mu souhlasně potvrdil, že ho zajímá to samé, ale že to s počasím nemá co do činění. U spolužaček vypozoroval, že v tomto období se baby víc usmívají, a to je prý tím, že odpočaté z prázdninových a dovolenkových radovánek se už těší na vánoční dárky. Také si všiml, že vůbec mají ženy prapodivné vymoženosti: například ty své dny.

Dost jsem jim ten věk a téma, i když to měli krásně pomotané, záviděl. Kluci mého věku v tento čas řeší choroby, dobrou krmi, či aktuálně volby do poslanecké sněmovny, než sex, ale většinou to mají také pomotané. Leč babí léto je bohužel o něčem jiném.

V Ottově slovníku čteme: „A. Menge pozoroval za teplého dne v říjnu, jak zábradlí mostu pokryto bylo tisíci drobných pavouků, kteří všichni měli zadek namířený do výše pod úhlem 45° vypouštějíce pavučiny proti větru. Lehounká nitka unášená zahřátým vzduchem táhne se stále z pavouka dále, až pavouk tah ucítí a sám opustiv své stanovisko vzduchem pluje chovaje se při tom zcela passivně."

A tento jev, kdy jemné pavučinky plující vzduchem připomínaly dříve zšedlé vlasy stařen, tedy bab dal název období od poloviny září do poloviny října. Dnes už by ztěžka jev tento někomu mohl připomínat vlasy krasavic dříve narozených, neb je to již drahně let, co baby odložily šátky a zšedlé vlasy si kolorují o sto šest k radosti sobě samých i nás mužů.

Ivan Baborák, výtvarník