Ahoj. Před námi je druhá adventní neděle a s tím i dobrovolný úkol zapálit svíčku na adventním věnci, či věnečku, neb zde na velikosti nezáleží.

Co je advent a jaké k němu patří zvyky, obyčeje a duchovní náležitosti, každý ví, neb není frekventovanější téma mediálně předvánoční. Pokud ovšem nepřekvapí matička příroda či ten který to řídí a nesešle na nás ubohé pozemšťany kalamitu. Z kraje týdne to byla „doba ledová" a náš region zasáhla nevídaně, že i do celostátních zpráv se Chrudimsko se svou zničující námrazou dostalo a kde kdo, komu ovšem mráz neutnul přívod elektrického proudu, hbitě plnil sociální sítě fotografiemi ledové pokrývky tu na posledních rozkvetlých květinách, čelních skel automobilních, či jen tak třeba zmrzlou nudlí u nosu, na své nyní tak oblíbené činnosti, zvané nečesky selfie. O co jde? O typ fotografického autoportrétu, pořízeného z ruky za pomocí digitálního fotoaparátu či chytrého telefonu, neb všichni máme v mobilu tento přístroj a kdo ne, je sto let za opicemi.

Celý týden se nesl také poslaneckou diskuzí, jak a o kolik si ti, co tam sedí, zvýší plat. Přiznávám, že jsem jejich počínání nesledoval, neb tolik času, jako oni, nemám. Musím totiž pracovat.

Také jsem zaznamenal snahu zapojit do vedení města Chrudim komunisty. A argument, že o tom mohou diskutoval a hlavně to navrhovat ti, co proti nim kdysi aktivně bojovali a nyní jejich hlasy nutně potřebují k ovládnutí radnice, neb s těmi ostatními stranami, které volilo většinové procento obyvatel, nejsou sto se dohodnout. Je úvaha úsměvná. A že ti dnešní komunisti už dávno nejsou titíž, jako ti, co zavírali slušné lidi do lágrů a ti, co zavraždili miliony obyvatel této planety a učili se v Moskvě jak tehdy našim zbývajícím demokratickým stranám zakroutit krkem. Což se jim také obrazně i neobrazně po 48. roku povedlo.

Podle mé úvahy, pokud tedy ti dnešní komunisté jsou jiní, lepší a demokratičtí, tak nechápu, proč trvají na tom slově, které je symbolem všech zločinů o kterých se už konečně může mluvit. Za jejich vlády by člověk, tedy já, za tento sloupek šel štando péde do ťurmy.

Ivan Baborák

PS. Je advent, čas očekávání…kdo a na co čeká je silně individuální…mně by stačila slušnost.