Ahoj.

Tak snad už příští týden, nebo já už fakt nevím… Dlouhonohé rosničky o příchodu jara na plné pecky mluví jako o hotové věci a kdyby to bylo na mně, tak s fakturou za plyn mávám na toho, který dává pokyn a šeptám „už!". Letošní oddálený příchod jarní, chladné teploty, které nikdo nepamatuje sto let a nedostatek sluníčka v nás nabuzuje to, k čemu se leckdo v zoufalství uchyluje a mnozí tomu i věří, a to, že se stane zázrak.

Se zázrakem je to těžké. Hned na začátek uvádím fakt, který nepotěší nikoho, ani ty z nás, kteří mají nacpané slamníky bankovkami. Zázrak se doopravdy nedá koupit. Někteří se pokoušejí si ho vyprosit či vymodlit, možná jsou mu o fous blíž, nebo asi si to jenom myslí, nebo tomu jen věří a to slovo „jen", je v uvozovkách, neb něčemu věřit, je už taky trochu zázrak. Jiní putují na místa, kde se stal nějaký ten zázrak s vidinou, že během té poutě si vyčistí hlavu či si fyzickou námahou odpočinou od běhu života a očištěni poutí na místě zázraku se jim třeba stane také. Co se jim má stát, to je každého soukromá věc a zázrak nemusí být zrovna nic tak moc velkého, jako plné konto v bance, nebo přitažlivost k někomu, koho milujete a on zase vás ne, ale může jít i o takovou maličkost, jako je zdraví. O to většinou jde a ví to každý blb, že to je o mnohem víc než prachy.

K takovým účelům, jsem si všiml, slouží doktoři a celé naše zdravotnictví, ale to nám nestačí a mnozí se uchylujeme k různým šamanům a léčitelům. Neb na rozdíl od doktorů oni zázraky slibují a někteří je někdy za menší či větší obolus dělají.

Zadarmo zázraky dělá jen matička příroda a od nepaměti k tomu slouží například zázračné studánky. Jednu takovou máme v Chrudimi na konci parku Střelnice u Kapličky v zatím dost žalostném stavu. Jsem rád, že město řeší problém s pozemky, aby Červenou studánku i její okolí mohlo zkultivovat. Jen mám jednu špatnou zprávu pro příznivce zázraků. Vodu ze studánky bych nepil, stačí postižená místa zlehýnka oplachovat. Bezvadně léčila unavené oči i ledacos jiného unaveného.

Co, to ví o mnoho víc a líp Tomáš Pavlík a můžete si ho poslechnout na Chrudim. TV, kde o Kapličce a Červené studánce poutavě a zasvěceně vypráví.

Ivan Baborák, výtvarník