Ahoj. Je první prosincový víkend a dudlajdá vánočních koled nelze přeslechnout. Tento víkend je první adventní neděle a tím začíná čas vánoční. Ačkoliv patříme k nejméně věřícím lidem na světě, nejdůležitější křesťanské svátky a jejich rituály se těší velké oblibě.

Zaznamenal jsem průzkum, který překvapivě odhaluje některá fakta o tom, jak slavíme Vánoce. Vánoční svátky pro většinu českých rodin začínají Mikulášem. Slaví ho až 80 procent rodin a mnoho z nich používá svátek výchovně a současně nadílkově. Děti odrecitují básničku nebo se předvedou jinak a jsou obdarovány laskominou. A nezapomene se připomenout, že pokud budou zlobit, tak dostanou uhlí a brambory. Překvapivě se tak prý děje ve třetině rodin. Když jsme kdysi dělali Mikuláše s kamarády, tak si nepamatuju, že by některé dítě dostalo uhlí. Ale časy se mění.

Devadesát procent dětí také píše Ježíškovi, a to buď elektronicky, nebo dopis pro Ježíška dává za okno. I když popularita staročeských vánočních zvyků klesá, je s podivem, že každý třetí Čech na Štědrý den dodržuje půst, aby zahlédl zlaté prase a pětina rodin si pouští lodičky se svíčkami ze skořápek ořechů. Olovo lije jen pětina Čechů a to je ještě méně než těch, co chodí na Vánoce do kostela na mši.Víc jak polovina z nás zpívá koledy či rozkrajuje příčně jablko. Sedmdesát procent rodin pořizuje dětem čokoládové adventní kalendáře a vlastní vánoční cukroví pečou tři čtvrtiny našich domácností, tedy maminek, i když se zdobením pomáhají i muži. Já tedy ne, ale někteří ano.

Nejrozšířenější zvyk je zdobení vánočního stromku. Ke štědrovečerní večeři si dopřává drtivá většina našich rodin smaženého kapra s bramborovým salátem. Nejrozšířenější činností Štědrého dne je sledování pohádek v televizi. Je fajn, že většina dětí našeho povětšinou pohanského národa věří, že dárky nosí Ježíšek a Santa Klause berou společně se mnou jako príma dědu s fousama, co vozí colu v pableskujícím tiráku z Ameriky až k nám. A vůbec by nám nevadilo, že když už si ho propagačně vymysleli, aby si ho tam za oceánem taky nechali.

Ivan Baborák, výtvarník