Hele, neberte to jako vychloubání, ale když jsem si na svůj FB profil dával fotoreport z vernisáže a chválil jsem obrazy, které si samozřejmě chválu zaslouží, tak mne napadlo, že vlastně páchám v této kapitalisticko – sobecké době něco hodně neobvyklého. Nebo se vám stalo, že vás pekař, automechanik, opravář pračky či čerpadla vás posílal ke konkurenci a ještě ji chválí?

A aby toho nebylo málo, včera přijeli dva chlapíci z obecně prospěšné společnosti SKP z Pardubic pro obraz, neb se rozhodli uspořádat Benefiční večer spojený s dobročinnou aukcí obrazů. Rád pomohu, tak jsem letos už třetí svůj obraz poslal páchat dobro. Chlapci slíbili, že mne pozvou na akci a bude prý i catering tak půjdu.

Ať jedu, kam jedu, ze zavěšených plachet na plotech na mne shlíží kandidáti do krajských voleb. Jde jim o to, abych svůj cenný hlas nejen dal do obálky a hodil do urny, ale hlavně abych do ní nezapomněl vložit tak jejich lístek. Před touto procedurou však ode mne chtějí, abych se pořádně umyl, navoněl, vyčistil zuby, ustrojil, obul boty a vydal se do volební místnosti, neb volby jsou svátečním aktem. Ale je to časově náročné. Pokud dojíždíte, půl dne je v trapu a za půl dne se dá stihnout hodně práce.

A já si nejsem jist, zda to lidé z plakátů vědí. Mnozí z nich mi tím, co dělají, jaká hesla hlásají, jaké jalové programy nabízejí a vůbec jak se presentují prostě vadí. Tak se, dívky a chlapci, přece jenom víc snažte, aby nám, méně disciplinovaným voličům, stálo za to si udělat výlet do volebních místností a vybrat, pokud je tedy vůbec z čeho, a hodit vás do urny.

Ivan Baborák, výtvarník