Navazuji na článek Chrudimského deníku z 20. března letošního roku s názvem „Tankodromů na Hlinecku neubude“ i na článek z 8. dubna „Výmol za výmolem“.

V sousedním okrese Žďár nad Sázavou v letošním roce provedli desítky kilometrů nových povrchů vozovek. (Žďár – Nové Město, Nové Město – Sněžné – Svratka, Nové Město – Jimramov, Vojnův Městec – za Škrdlovice). Po lesních cestách vzniklo mnoho kilometrů nových povrchů položením nového koberce, včetně cyklostezek.

A co Hlinecko? Kde se stala chyba? Stále jen to samé – převzali jsme silnice od státu ve zbědovaném stavu – viz. uvedený článek. Nejsou peníze, budeme propouštět („Novinky“ na konci srpna). Cožpak v jiných okresech tomu tak nebylo?

Jak je možné, že povrchy silnic v sousedním okrese včetně silnic druhé třídy dostávají nové „koberce“ včetně oprav mostů takřka za provozu, byť byly v mnohem lepším stavu než příkladně silnice první třídy Chlum – Hlinsko. Kde je tedy zakopaný pes? Je to o schopnosti jiných a neschopnosti taky jiných? Jak dlouho nám ještě budete slibovat, jak dlouho budete ještě záplatovat? Zajeďte se podívat jak to dělají na Žďársku – stojí to opravdu za to. Přeji Vám krásný zážitek z jízdy.

A co vodorovné značení vozovek? Nastává podzimní období, to se „lajnuje“ vždy před zimou a na jaře už značení na mnoha místech není znatelné. Hlavně ty přechody. V polovině září jsem jel po silnici Hlinsko – Trhová Kamenice a ejhle – šok. Tři roky stará silnice se opravuje v celé šíři vozovky tak, že se na povrch obalovky nanáší jakási směs a na to se sype dost hrubá kamenitá drť. Je to asi na zakrytí trhlin a nekvalitně provedené práce po dvou zimách – a to zde bylo před nedávnem provedeno vodorovné značení, které je pochopitelně nyní zakryto.

Smekám před lidmi z firmy, která práce provádí na Žďársku a před lidmi, kteří dokázali sehnat peníze a rozhodnout, že se nebude záplatovat, ale provede se nové položení povrchů.

Na závěr se ptám: Jak dlouho musíme ještě trpět na těchto „tankodromových“ vozovkách? Co nám řidičům z Hlinecka, kteří denně musíme používat tyto silnice slíbíte? Jaká pak bude realita?

Co takhle označit hranice Chrudimského okresu na Hlinecku nápisem „Omlouváme se, ale my stále udržujeme silnice v rozbitém stavu.“

Myslím, že takovýchto příspěvků potřebujete dostávat daleko více, abyste konečně pro Hlinecko něco udělali.

Jiří Sokol starší