„Úpal je stav, který vzniká při pobytu dítěte v horkém a dusném prostředí, který vede k celkovému přehřátí organismu a tím k narušení funkcí jednotlivých orgánů. Podstatou tohoto stavu je neschopnost organismu zbavovat se nadměrného tepla pocením," říká primář dětského oddělení chrudimské nemocnice David Kasal.

Úpal se projevuje bolestmi hlavy, zrychleným dýcháním, vysokou teplotou či malátností. Může dojít i k poruše vědomí.

Úžeh je podle primáře přehřátí mozku, který vzniká působením přímého slunečního záření na nekrytou hlavu. Vlivem překrvení mozkových blan se objevuje výrazná bolest hlavy, slabost, horečka, zvracení, v těžších případech otok mozku. Často se obtíže objevují se zpožděním několika hodin.

„Ideální prevencí je v obou případech dostatečný příjem tekutin, omezit fyzickou námahu nebo pobyt na slunci a krýt hlavu před slunečním zářením," dodává David Kasal.

První pomoc při akutních projevech by měla být podle primáře následující: „Nejdůležitější je doplňování tekutin. Je také třeba přerušit působení tepla přemístěním dítěte do větrané místnosti či do stínu, snižovat postupně teplotu těla vlažnou sprchou nebo koupelí a přikládat studené obklady na hlavu."

LUKÁŠ VANÍČEK