Přepínal jsem před pár dny mezi televizními programy. Nejsme zrovna rodinou obrazovkových maniaků, koukáme jen na to, co k nám dorazí přes pozemní vysílač v Krásném. I když mívali jsme na okenním rámu namontovaný i satelit. Ale brzy jsme zjistili, že se odrazem přes družici vlastně na nic nedíváme. A tak jsme při stěhování nepotřebný talíř odvezli do sběrného dvora.

Ale zpátky k tomu přepínání. Překvapilo mě, že televizních kanálů z Krásného zase trochu přibylo. Vysílání ČT 1 i sportovního kanálu ČT 4 je teď současně dostupné i v HD rozlišení. Myslím, že novinka bude souviset s právě začínající olympiádou. Ale nikdo mi to neřekl…

Máte li „full HD" televizi a přesto jste si dosud kanály HD nenaladili, říkám rovnou a bez mučení, že to není žádná velká bomba. Při zběžném pohledu jsem jemnější rozlišení vlastně ani nepostřehl. Postavil jsem se tedy přímo k obrazovce a přepínal: Dříve nyní. Dříve nyní. Dříve nyní. Ale jo. Zblízka je všechno ostřejší a jemnější, není to jen zdání. Celkově: Určitě lepší, než drátem do oka, ale žít se bez toho dá. „Nic moc. Když to srovnám s tím výletem na Kokořín…," řekl by možná legendární Varel Frištenský.

Kromě ČT se nám teď v obýváku zjevil i další televizní program. Zatím je trochu tajemný. Na černé obrazovce jen vytrvale visí titulek, že se tu na podzim můžeme na cosi těšit. Že by tu nakonec zaujal místo jurodivý Fanda, s jehož propagací nás v těchto dnech neúnavně masíruje televize Nova?

Jsem vlažný sportovní fanda, a tak jsem za lepší „čtyřku" docela rád. Ale zda budu fanda i do Fandy, to ještě netuším.Ale iluze si nedělám.

Vůbec se mi zdá, že v té bedně dávají stále větší a větší vykopávky. Dvacet let staré filmy mají být pro Čechy novinkami? Asi ano, když jsme v hlavních vysílacích časech běžně lákáni i na díla dvojnásobného či dokonce trojnásobného stáří. Děkuji, nechci. Jsem sice pro potřeby „Letních zpráv" dědkem, ale tohle je i na mě moc…

Obraťme list. Morče zatím nechcíplo, děkuji za optání. A daří se i bonsajím, i když mě to pořád svádí k jejich nováčkovskému přelévání. Vím, že by se mi to na podzim nemuselo vyplatit, tak si dám pozor. Slibuji.

Dědek z dolíku