Ahoj. Je konec června a všichni už se těší na prázdniny, hlavně ti, kteří mají volno a mohou se poflakovat či jen tak snít, což je také činnost, ale do měšce vám to peníz nenasype. A jak všichni víme, tady a teď jde o prachy – a to tak, že silně. Inu kapitalismus se svými prioritami.

A představte si, že v neděli, tedy zítra, je v na zámku v Nasavrkách v 17 hodin vernisáž party výtvarníků sdružených pod logem UVU pardubického regionu, což je výběrová organizace profesionálů, kteří většinovým hlasováním rozhodují, zda si k sobě potencionálního adepta přiřadí, či ne. Na zámku nás vystavuje 21, což je číslo magické a ještě jsme si přibrali tři (to je také číslo plné symbolů) hosty, a to sochaře a muzikanta a také kurátora výstavy Štěpána Málka a dva autory, bývalé členy UVU, kteří do Nasavrk patří svým bývalým bydlištěm. Je to malířka Věra Vovsová a malíř a grafik Jiří Poláček, kterého pamatujeme jako skvělého pedagoga na chrudimském gymnáziu.

Každý vystavující se představuje výběrem prací podle svého uvážení. Instalaci tak různorodých pohledů, východisek a technik dozoruje svým zkušeným okem kurátor Štěpán, o kterém vám prozradím, že je akademický sochař a také frontman punkové kapely NVÚ.

Byl jsem přítomen instalaci a mohu vám výstavu doporučit k zhlédnutí a i pro inspiraci, jak si váš interiér vyzdobit kvalitním celoživotním obrazovým doprovodem. Neb nic v současném světě vám nevydrží celý život – kolikáté už máte auto, ledničku, pračku, hodinky či holinky? Obrazy jen málokdo za život vymění, nebo vyhodí, a vůbec, kdy jste si naposledy koupili obraz? Výstava trvá do 6. září a otevřeno je úterý – neděle 9 – 12 a 13 – 17 hodin.

Ivan Baborák, výtvarník

P.S. Rostou houby. Můžete se poflakovat v lese, sem tam se ohnout a k večeři je smaženice, či jiná houbová pochoutka. A zadarmo! Pokud tedy do lesa nejedete autem. Ty pod papírem zabalené nesbírejte.