Říká se, že na sněhu se sice bourá o to častěji, ale následky nebývají tragické. Díky opatrné jízdě nehody odnášejí jen plechy.

V pondělí tomu bohužel bylo jinak. Husté sněžení si vyžádalo na východě Čech tři mrtvé.

Nejprve před osmou ráno na rovné a široké, ale kvůli horizontům nebezpečné silnici u Krouny na Chrudimsku zahynul 37letý řidič osobního vozu. Doprava na státovce I/35 z Hlinska do Poličky byla několik hodin odkloněna po místních komunikacích.

„Čelně se střetlo osobní a nákladní auto, řidič osobního vozu nehodu nepřežil," uvedl policejní mluvčí Jiří Tesař.

Smyk na sněhu jako příčinu havárie policie zatím nepotvrdila, šetří i další verze. „Tělo muže bude podstoupeno soudní pitvě, abychom vyloučili náhlou zdravotní indispozici," dodal Tesař.

Zdroj: Youtube

Při dalším střetu felicie a dodávky u Kopidlna na Jičínsku před 15. hodinou zemřela spolujezdkyně z osobního auta. Nehoda se stala na silnici z Kopidlna na Poděbrady, kdy se felicia z nezjištěných příčin dostala do protisměru.

Stejný scénář: návěs v protisměru

Další řidič osobního auta, a opět po čelním nárazu s kamionem, zemřel před 11. hodinou u Nového Města na staré hradecké státovce. Spolujezdec byl převezen s vážnými zraněními do nemocnice.

„Polsky hovořící, 32letý řidič nákladního vozidla MAN s návěsem nejspíš jel nepřiměřenou rychlostí a při sjíždění z nadjezdu v pravotočivé zatáčce zadní část návěsu přejela do protisměru. Zde se návěs střetl s protijedoucí octavií, která bylo odmrštěno na střechu mimo vozovku," uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Třiašedesátiletý řidič octavie podlehl už na místě. Zkouška řidiče kamionu na alkohol byla negativní.

Desítky nehod blokovaly celé východní Čechy, téměř neprůjezdné byly chvílemi obě spojnice Chrudim a Pardubic. „Kolaps v Chrudimi dokonaly kamiony, které zablokovaly serpentinu na čáslavské výpadovce," hlásili Deníku rozhořčení řidiči.

V pardubickém Svítkově narazil autobus, v němž naštěstí nejeli cestující, do plotu rodinného domu. Přejel zahrádku a zastavil se až o zeď .

A došlo i na obávaný hřebečský tunel na Svitavsku na frekventované státovce I/35, hlavní spojnici s Olomoucí. Odpoledne se kilometr pod tunelem srazilo taktéž nákladní a osobní auto. Scénář byl stejný jako u tragédie u Nového Města, rozkývaný návěs se vyřítil do protisměru. Žena za volantem sraženého osobáku však naštěstí neutrpěla zranění, v nemocnici skončila pouze na pozorování. Řidiči museli úsek objíždět úzkými serpentinami staré silnice.