Při těžebních pracích došlo k pádu stromu na osobu. Ta zůstala zaklíněna pod kmenem spadlého stromu v špatně přístupném terénu.

Hasiči se prodírali v těžko přístupném lesním terénu a během chvíle zraněnou osobu nalezli.

Naštěstí se jednalo pouze o cvičení, které mělo procvičit způsob záchrany zraněné osoby zaklíněné pod kmeny stromů. Procvičení první před lékařské pomoci, samotného vyproštění osoby a transport osoby v těžko přístupném terénu.

Jednotka hasičů po průzkumu a nalezení osoby zjistila, že se jedná o osobu pod dvěma stromy, která utrpěla zlomeniny a stěžuje si na bolest zad. „Nasadili jsme ihned krční límec a vakuové dlahy na zlomenou nohu. Dále jsme zajistili stromy proti pohybu do stran pomocí vaků Holmatro. Přizvedli jsme kmen, který ležel na postižené osobě," popsal situaci velitel zásahu nprap. Michal Karlík ze stanice Seč.

Pomocí motorové pily hasiči částečně rozřezali první strom. Druhý strom byl následně pozdvižen. „Poté jsme pod zraněnou osobu nasunuli rozpojitelná nosítka a vyprostili ji zpod těžkých kmenů. Následně jsme zraněného řádně zafixovali," upřesňuje Michal Karlík.
Vzhledem k tomu, že bylo podezření na poranění krční páteře, byla osoba zafixována do páteřové dlahy a poté do vakuových nosítek. Takto zafixovanou osobu jednotka umístila do transportní vany a transportovala zhruba 200 m k místu možného naložení do sanitního vozu nebo vrtulníku.

Cvičení v náročném terénu bylo ukončeno před polednem.

Vendula Horáková, tisková mluvčí