Od prvního ledna zemřelo při autonehodách na Chrudimsku devět lidí, což je o dva více než v loňském roce. Policisté šetřili od začátku roku do 16. října 667 nehod. Také tento počet překračuje loňskou statistiku, kdy bylo ve stejném období o 65 nehod méně.

První letošní obětí autonehody byl osmadvacetiletý cizinec, který 5. ledna v Prachovicích řídil cisternu, sjel do příkopu a auto se při tom převrátilo. „Na místě podlehl svým těžkým zraněním,“ uvedl chrudimský policejní mluvčí Jiří Tesař.

Tragický červen

Tragicky pro účastníky dopravních nehod dopadl měsíc červen. Přesně v jeho polovině zablokovala vážná nehoda silnici u Chroustovic. Řidič Škody Felicia při jízdě od Vysokého Mýta přejel do protisměru, kde se čelně střetl s nákladním vozidlem. „Šlo o mladého muže, který jel ve vozidle sám a následky srážky nepřežil,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Tesař.„Při nehodě bohužel utrpěl rozsáhlá zranění hlavy, hrudníku a končetin, jimž přes veškerou snahu záchranářů na místě podlehl. Řidič nákladního vozu vyvázl z nehody s lehkými oděrkami,“ upřesnil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Statistika dopravních nehod na Chrudimsku od 1. 1. do 16. 10. 2018 (číslo v závorce udává počet nehod v roce 2017):

Celkem nehod: 667 (602)
Smrtelné: 9 (7)
Těžká zranění: 40 (28)
Alkohol u viníků: 43 (46)
Účastníci do 15 let: 58 (61)
DN v obci: 300 (273)
DN mimo obec: 367 (329)
Zavinění řidičem motorového vozidla: 476 (442)
Zavinění lesní zvěří či dom. zvířetem: 158 (135)

Sedmnáctý červen mají ještě v paměti lidé v Markovicích. V tento den zemřel při srážce s autem čtyřiačtyřicetiletý motocyklista. S fabií, kterou řídil devatenáctiletý muž, se jeho stroj střetl na tamní křižovatce. Jeho zranění byla smrtelná.

K třetí červnové tragické události došlo v Klešicích. „Sedmdesátiletá řidička stříbrné felicie jedoucí ve směru na Klešice přejela vpravo mimo komunikaci a pak se vrátila zpět na silnici, kde auto skončilo na střeše. Žena při nehodě utrpěla zranění, kterým na místě podlehla. Její sedmačtyřicetiletý spolujezdec byl se zraněními letecky transportován do nemocnice,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová.

K vážné nehodě, čelnímu střetu dvou osobních aut, došlo v polovině září u obce Zaječice. Spolujezdkyně i přes pomoc záchranářů zemřela. Na místě zasahovaly tři posádky Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a letecká záchranná služba. „Nárazem utrpěla spolujezdkyně velmi těžká zranění a byla u ní zahájena nepřímá srdeční masáž. Bohužel svým zraněním nakonec podlehla,“ uvedl mluvčí zdravotnické záchranné služby Aleš Malý.

K zatím poslední smrtelné havárii v chrudimském okrese došlo mezi obcemi Luže a Štěpánov 6. října. Řidič osobního automobilu tu nezvládl řízení, vybočil vpravo mimo silnici a jeho vozidlo skončilo na střeše. „Nehodu bohužel nepřežily dvě jeho spolujezdkyně,“ sdělil k tragickému případu chrudimský policejní mluvčí Jiří Tesař.

Nehoda v Heřmanově Městci.  Auto zde srazilo dva chodce.
Dva sražení lidé na přechodu: Policie hledá svědky