Větve v kolejišti zastavily a poškodily vlak mířící z Prahy do Brna. K nehodě došlo mezi stanicemi Uhersko a Zámrsk na hlavním železničním koridoru Praha - Česká Třebová. 

Nehoda však nebyla náhoda. Stála za ní doslova amatérsklá práce trojice dřevorubců, kteří u hlavní trati káceli stromy. "Muži sice měli potřebná povolení a činili tak dokonce na žádost správce trati, ale počínali si přitom neobratně," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Trojice mužů stahovala kácené kmeny k zemi lanem uvázaným za osobní automobil. V tomto případě však lano prasklo a strom se poroučel přímo do hlavního železničního koridoru. 

"Dřevorubci sice ještě stihli kontaktovat dispečera a překážku na trati oznámi, mezitím však již došlo ke střetu s právě projíždějícím rychlíkem," uvedla dále policejní mluvčí.

U vlaku 865 Inter Panter došlo po nárazu do stromu, který částečně spadl do kolejiště, k poškození čelního okna a trolejového sběrače. Vlak musel okamžitě zastavit. Ke zraněním strojvedoucího ani cestujících nedošlo. 

Škoda ale byla vyčíslena na půl milionu korun. "Jsou v tom jak hmotné škody, tak předpokládané náhrady dopravní společnosti," uzavřela Eva Maturová. 

Policie navíc celou věc vyšetřuje jako podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. 

"Cestující z vlaku byly za asistence Hasičského Záchranného Sboru SŽDC evakuování do náhradního vlaku kolem půl jedné odpoledne, do Brna pokračovali rychlíkem EC 279 z České Třebové," uvádí informačí web Českých drah.

Provoz byl několik hodin veden po jedné ze dvou traťových kolejí, vlaky v úseku nabíraly zpoždění v řádu 5 až 15 minut.