„Velikonoce jsou známé tím, že se za volantem objevují řidiči pod vlivem alkoholu a ani letošní rok nebyl žádnou výjimkou. Vůbec nejčastějším prohřeškem letošních Velikonoc ovšem byla rychlost,“ řekla mluvčí pardubické krajské policie Eva Maturová.

Shodně 2,26 promile alkoholu v dechu policisté naměřili u 26letého řidiče renaultu na Rychnovsku a také 23letého řidiče peugeotu v Trutnově. Nezahanbila se ale ani 36letá řidička z Náchodska, která nadýchala 2,02 promile při Velikonočním pondělí již v půl desáté dopoledne.

Často byl zjištěn rovněž špatný technický stav aut, pokuty byly ale překvapivě často udělovány i za nezapnuté bezpečnostní pásy.

Policie nasadila do akce v celých východních Čechách 380 policistů. Jen v Královéhradeckém kraji udělili pokuty v celkové výši 251 tisíc korun.
„Pět desítek dalších přestupků policie předala správním orgánům a také uložila osm kaucí za 79 tisíc korun. U čtyř motoristů jsme zjistili, že mají zakázáno řízení,“ řekla mluvčí hradecké krajské policie Iva Kormošová.

Velikonoční prodloužený víkend si nakonec vyžádal na silnicích naštěstí jednu jedinou oběť. Neznámý řidič Fordu Escort srazil v pátek večer u Jevíčka na Svitavsku v protisměru cyklistu a ujel. „Šofér ještě pokračoval několik set metrů v jízdě, poté vůz odstavil a utekl. Těžce zraněný cyklista následkům zranění na místě podlehl,“ dodala svitavská policejní mluvčí Anna Štegnerová.

S těžkým zraněním byl hospitalizován také 17letý mladík, který nezvládl v pondělí u Staré Paky na Jičínsku svůj stroj a srazil se s dvěma osobními automobily. Další nehoda s těžkým zraněním se stala na Orlickoústecku.