rganizátorem a pořadatelem závodů je Oldřich Bujnoch:

„Letos v Chrudimi pořádáme již čtvrtý ročník těchto běžeckých závodů a zdá se, že se mohou trvale ustálit v kalendáři sportovních akcí ve městě. Zkrátka se snažíme nabídnout široké veřejnosti pohyb a levné sportování. Pro lidi je dobré, aby pamatovali na pohyb, který nám všem v životě díky úbytku fyzické práce schází."

Víte přesně, kolik se loni zúčastnilo obou běhů?

Samozřejmě. Loni se Lidového běhu zúčastnilo 841 lidí, což je poměrně hodně a měli jsme z toho velkou radost, hlavního závodu na deset kilometrů pak 245. Celkem to tedy bylo skoro 1100 běžců, což je, myslím, paráda.

Zaráží mne zejména velká účast v Lidovém běhu Vaňka Vaňhy. Po kom je vůbec tento běh pojmenován?

Vaněk Vaňha je první Pernštejn, který byl ale původně uhlíř na Moravě. A tam kdysi řádil zubr, vlastně ten nynější symbol Pernštejnů i Pardubic. Markrabě moravský tehdy vyhlásil, že kdo ho zkrotí, bude bohatě odměněn. A právě Vaňkovi Vaňhovi se to povedlo, dotáhl jej na hrad a byl za to od markraběte moravského odměněn tím, že území, které oběhne od slunce východu do slunce západu, bude jeho. Tak se také stalo. Navíc dostal ještě právo užívat rodové jméno Pernštejn a mohl si postavit hrad Pernštejn.

Velkou účast tohoto Lidového běhu jistě navyšuje účast škol.

Ano, děláme to tak. Vždy před závody máme schůzku s řediteli škol, předáme jim plakáty, pozvánky a domluvíme s nimi účast dětí. Za to pro ně vyhlašujeme soutěž a odměňujeme pět nejlepších škol, co se počtu týče. Dostávají pětitisícové částky na sportovní potřeby plus spoustu dalších věcí pro děti, jako třeba mlíčka, omalovánky, které když vybarví, tak mají volnou vstupenku na dostihy v Pardubicích, pěknou medaili a samozřejmě i malinovku od hlavního sponzora v cíli. Myslím si ale, že hlavní pro děcka je ten sportovní zážitek z běhu.

Co letos. Myslíte, že účast bude ještě vyšší než loni?

Osobně budu rád, když se zopakuje loňský rok, ale samozřejmě, pokud přijde více závodníků, budeme všichni ještě spokojenější.

Jak vůbec měříte časy té velké mase účastníků?

Všichni mají čipy na pásce, kterou si mohou dát na nohu nebo ruku. Původně jsme měli mít letos čipy zabudované ve startovním čísle, ale hlavnímu měřiči panu Blažkovi, jedná se mimochodem o hlavního měřiče atletického svazu, který měří nejvýznamnější závody v naší republice, třeba i Bolta v Ostravě, se to letos ještě nepovedlo. Příští rok by ale už opravdu měly být čipy zabudované v nevratném startovním čísle.

Jak jste se vlastně k pořádání takovéto akce dostal?

Dříve se mezi Chrudimí a Pardubicemi běhal půlmaratón, ale závody upadaly. Z toho se pak po různých peripetiích narodil Pardubický půlmaratón, který se běhá vždy na jaře, letos se konal již desátý ročník. Když jsem do toho vstoupil, měli jsme na počátku cca sto běžců a dnes jich máme už skoro čtyři tisíce! Tím jsme se stali největšími pořadateli mistrovského půlmaratónu v republice a smlouvu máme podepsanou ještě na další dva roky.

Slyšel jsem, že účast na Chrudimské Pernštejn desítce přislíbili nějaké známé osobnosti.

Určitě se přijede proběhnout známý pražský herec Pavel Trávníček. Má toho sice hodně, provozuje třeba svoje divadlo, navíc se nedávno v 65 letech znovu oženil, ale docela dobře se známe přes víno, takže přislíbil účast. Stranou ale nezůstanou ani Chrudimáci, poběží například ředitelka gymnázia Klára Jelinková či Josef Lörincz, majitel firmy Era-Pack známé z futsalového dění. A samozřejmě moře dalších…

S čím budete po skončení celé akce spokojen?

Pro mě bude potěšením, když se lidé přijdou proběhnout a udělají si hezký den. Vždyť kouzlo trati a krásná chrudimská zákoutí jsou zážitkem sama o sobě. Navíc je závod okořeněn o jak já říkám „chrudimský taxis" neboli slavný nemocničák, takže běžcům musí zůstat v srdci.

Navíc se mi zdá, že jsme si v nabitém běžeckém kalendáři již vydobyli svoje místo, protože se nám hlásí stále více lidí. Co mně se pak líbí je, že jsme sehnali dobré partnery, a to jak z firem, tak z jednotlivců. Třeba záštitu nad celou Chrudimskou Pernštejn desítkou převzal náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek, a to myslím opravdovou záštitu! Nejen že sám poběží, ale o závod se zajímá, sám nám dal ze svého rozpočtu nějaké peníze plus sehnal další sponzory. A to já považuji za záštitu, jak má být!

Takže jak vidno z vašich slov, budete v pořádání závodů pokračovat i nadále.

Nejen to. Zdá se totiž, že příští rok by z toho mohlo být ještě cosi jiného, nového. Přemýšlíme, že bychom závody rozšířili třeba ještě o půlmaratón… Uvidíme.

Děkuji za rozhovor a ať se celá akce vydaří.


RADEK PECINA