Češky zahájily utkání katastrofálně. Neuběhly ani tři minuty a náskok jedenácti bodů pro případnou postupovou minitabulku tří týmů (ještě Švédsko) zmizel. Celá první půle se proměnila ve střelecké trápení.

V jednu chvíli snížily Lvice na pět bodů (24:29), jenže poté čtyři a půl minuty nedaly koš… „Vůbec jsme nechytily začátek. Soupeřky všechno dávaly a my je nedůrazně bránily. To se projevilo v celém utkání,“ pokrčila rameny zlomená pivotka Kamila Štěpánová.

Situace se nezměnila ani ve třetí čtvrtině. Děvčata se stále propadala do ještě větší šlamastyky – 38:51. V posledním dějství sice Lvice zpevnily obranu a stáhly svou ztrátu na šest, jenže za chvíli opět spadly do propasti.

Důvod kritické chvíle? Vyfaulování obou pivotek. Bez podkošových hráček už neměla družina kolem sester Elhotových sílu, padla o „nepovolených“ třináct bodů.

„Ve druhém poločase jsme se několikrát vrátily pod možný rozdíl. Ale zase jsme udělaly nějakou ptákovinu v obraně nebo nedaly jasný šoupák. Bohužel to nestačilo,“ špitla se slzami v očích Štěpánová.

Ona závěrečná čtvrtina se opravdu proměnila v jedno velké matematické cvičení. Chvíli byla v osmifinále Černá Hora, pak Česko. „Zažívaly jsme frustraci, že musíme dát, jinak nepůjdeme dál. A pod tlakem, navíc když se nám celý zápas nedařilo, to bylo těžké,“ podotýká pivotka.

„Je to pro nás obrovské zklamání. Tento tým si zasloužil postup. Ne ale za dnešní výkon. Je to basket a můžete si v něm za všechno sami,“ doplnila Štěpánová.

Česká republika – Černá Hora 57:70 (11:20, 24:39, 38:51).

Body: Hejdová 16, Kateřina Elhotová 11, Karolína Elhotová 9, Krakovičová 6, Březinová, Štěpánová a Vyoralová po 4, Bartáková 3 – Johnsonová 27, Jovanovičová a Mujovičová po 19, Vučetičová a Kovačevičová po 2, Pašičová 1. Rozhodčí: Forsberg (Dánsko), Sharapová (Bělorusko), Čemová (Rusko). Fauly: 19:16. Pět chyb: Štěpánová a Březinová (obě ČR). Trestné hody: 8/6 – 18/12. Trojky: 5:8. Doskoky: 31:44.

Jiří Prskavec
Prskavec vybojoval v Tacenu třetí místo. Upevnil si vedení ve Světovém poháru