Historické centrum Chrudimi ovládnou ve středu 8. května orientační běžci. Na mistrovství ČR ve sprintu, které se koná pod záštitou starosty města Petra Řezníčka a radního Pardubického kraje pro sport René Živného, se sjedou nejen nejlepší závodníci Čech a Moravy, ale také reprezentanti Itálie, Slovenska, Rakouska či Polska.

Pořadatelé z OK Lokomotiva Pardubice očekávají zhruba devět stovek běžců, kteří se utkají o tituly v osmi mistrovských a šestnácti veteránských kategoriích.

Generálním partnerem šampionátu se stala ČSOB Pojišťovna, která je svou podporou sportu již známá. „Kromě tohoto mistrovství podporujeme i další sporty. Jizerskou 50, hokej, veslařské Primátorky v Praze. Vyjadřujeme tím mimo jiné i svou filosofii, že ve finančních službách musíme být stejně ambiciózní a rovněž féroví jako ve sportu. Zde se navíc naskytla možnost podpořit celorepublikovou akci, která se pořádá jen, co by kamenem dohodil, od sídla naší pojišťovny v Pardubicích," uvedl Jeroen van Leeuwen, generální ředitel ČSOB Pojišťovny.

Sprint v hantýrce orientačních běžců znamená závod na 12 15 minut (tzn. kolem 2,5 3 km), tedy nikoliv to, co třeba v atletice.

Cílová aréna je na Resselově náměstí. „Tam diváci mohou vidět doběh nejlepších závodníků jak v reálu, tak i na velkoplošné obrazovce. Přenos připravuje Česká televize a na ČT Sport bude odvysílán ze záznamu," prozrazuje ředitel MČR Dušan Stránský.

Kamery České televize budou zabírat start, dva televizní mezičasy i cíl na Resselově náměstí. „Kde bude start a mezičasy, nemůžeme zatím prozradit, to by usnadnilo závodníkům jejich přípravu na závod. Co ale prozradit můžeme je, že celkem bude v prostoru závodu umístěno 11 kamer," doplňuje Stránský.

Favorité

Mezi ženami patří k favoritkám závodu dvojnásobná mistryně světa Dana Šafka Brožková (Sportcentrum Jičín Jičín), které budou konkurovat zejména dvě závodnice OK Lokomotiva Pardubice, obhájkyně titulu Iveta Duchová a mistryně ČR ve sprintu z roku 2009 Martina Zvěřinová, dále pak výborná atletka Kamila Gregorová z Chotěboře.

Na startu mužského závodu bude chybět šestinásobný Mistr ČR v této disciplíně Tomáš Dlabaja (TJ Turnov), který se dlouhodobě ve Finsku připravuje na červencové Mistrovství světa. Přesto je konkurence výborná. Po dvou druhých místech v uplynulých dvou letech bude letos určitě chtít vystoupat na stupínek nejvyšší štafetový mistr světa Jan Procházka (SK Praga). Ale aspirantů na mistrovský titul je mnohem více další ze zlatého štafetového tria Jan Šedivý (SK Praga) či bývalí juniorští mistři světa v této disciplíně Vojtěch Král (Severka Šumperk) a Štěpán Kodeda (SC Jičín). Okruh favoritů je však mnohem širší. Diváky tak čeká opravdu napínavý souboj.

Zkusíte si to i vy?

Na startu však nebude jen elita. Orientační běh si v Chrudimi může vyzkoušet kdokoliv ať už s mapou kdy běhal, či je úplný začátečník.

Závod pro veřejnost se koná po skončení hlavního závodu. Na krátkou trať (kolem 1 km) lze vystartovat kdykoliv mezi 14:00 a 15:30 hod. Start je na Tyršově náměstí, při vstupu do Michalského parku. Startovné je ZDARMA.

Na startu každému účastníkovi vysvětlíme, jak se orientovat a jak kontroly najít. Dostane mapu a může vyrazit. Trať nebude náročná, nikdo se rozhodně neztratí! Ale každý může okusit kouzlo tohoto sportu a zároveň vidět nejlepší české orientační běžce v akci.

Dopravní omezení

Závodní tratě mistrovského závodu povedou uličkami v centru Chrudimi, v okolních parčících a sídlištích. Z tohoto důvodu budou v centru města uzavřeny 8. května některé ulice a náměstí.

Omezení dopravy v centru Chrudimi v době konání závodu.

Pro účastníky šampionátu je v den závodu vyhrazeno parkování na Resselově nám. před poštou, mezi ul. Rybičkovou a Fortenskou, a dále mezi ul. Fortenskou a Kollárovou (tato část Resselova náměstí bude uzavřena již od úterý 7. 5.), na Žižkově nám. (parkoviště za kostelem) a na parkovišti u Klášterních zahrad. Částečně omezené parkování bude v den závodu na parkovišti mezi divadlem Karla Pippicha a Náhonem a v ulici Lázeňská (začátek ulice, cca 50 m).

Pořadatelé se za tato dopravní omezení občanům i dalším návštěvníkům Chrudimi omlouvají.

Další informace o závodě na webových stránkách: http://lpu.cz/mcr13/