Prohlédněte si ve fotogalerii snímky přímo z Brazílie!

Poslední volný den před prvním utkáním náš tým zvolil stejný denní časový harmonogram, jako bude v den utkání proti soupeři z Uruguaye. Budíček v 7.45 hodin, pak měl být strečink na pláži před hotelem, ale pršelo, tak se tato činnost přesunula do hotelových prostorů, poté následovala snídaně a trénink v záložní hale, který začal ve stejnou dobu jako naše první utkání. Trenéři neponechávají nic náhodě a dělají pochopitelně vše proto, aby tým byl co nejlépe připraven.

Díky své ne-trenérské funkci mám čas sledovat i jiné věci, nemohlo mi proto neuniknout, že ve městě probíhá, stejně tak jako u nás, volební kampaň. Možná by jste se někteří divili, jak se dá propagovat. No, posuďte sami na snímcích, ale tradičních velkoplošných reklamních panelů se jmény kandidátů se zde moc nedočkáte a je jich opravdu minimum, protože převažují jiné, netradiční a zřejmě nejlevnější, způsoby agitace.

Stačí vyrobit mobilní billboard a zaplatit nezaměstnaného člověka, aby jej hlídal před poničením a přenášel z místa na místo tam, kde je největší centralizace osob. Nejlépe na travnaté ostrůvky nebo pásy mezi komunikacemi. Tito hlídači billboardů se pak v jejich stínu schovávají před sluncem nebo dokonce i z dlouhé chvíle pod nimi spí, jako ve stanu. Večer svůj billboard sbalí a ráno nanovo, až do voleb. Díky těmto strážcům reklam se na vás tváře možných budoucích politiků smějí prakticky u všech frekventovanějších přechodů pro chodce v centru u větších nákupních center nebo křižovatek, kde se vytvářejí kolony aut a řidič má propagační materiál v zorném poli.

Agitační lístečky přímo do auta? Není problém, zkuste zastavit na semaforu a nechat otevřené okénko vašeho vozu. Reklamní panely se objevují nezřídka i na balkónech domů stojících u obchvatů a průjezdů městem. Volební materiál zastrčený za stěrače aut je také běžným úkazem, stejně tak jako chytře zaparkovaná polepená auta.

Největší dojem však na mě udělala cyklo-reklama. Tři nebo čtyři velmi pomalu jedoucí alegorační kola s přívěsem s reklamním panelem. Dokonce jsem na nich viděl jeden den i reklamu našeho šampionátu.

V sobotu Vám přinesu reportáž ze světoznámé pláže Copacabana a centra Rio de Janeira a samozřejmě ohlasy po prvním utkání.

Ota Stejskal