Podívejte se v galerii na snímky přímo z Brazílii, tentokrát z návštěvy u sochy Ježíše Krista v Riu.

Dnešní sobotní den jsme věnovali lehkému tréninku, rehabilitaci a léčbě zraněných hráčů. Nejvážnější je zranění Michala Mareše, jehož kotník hraje stejnými barvami jako papoušek na logu šampionátu. Všichni věříme, že na třetí utkání bude připraven.

Odpoledne jsme věnovali plánovanému výletu k dominantě celého okolí - soše Crista, který se nachází 800m nad hladinou moře a je světově proslulou dominantou města. Na rozdíl od Copacabany, od které jsem očekával více, mě tento monument uchvátil daleko více. Dřive bylo, toto dílo autora C. Oswalda, které dokončil P. Landowski jako dárek obyvatelům města na ochranu před zlem, zřejmě poutním bodem.

Dnes je z něho spíše místo pro turistický business. Návštěvník má několik možností jak se dostat nahoru. Pěšky, na kole nebo motorovým vozidlem s příslušným placeným povolením, dále pak zubatou železnicí a nebo způsobem, který nám byl doporučen našinci a to 12ti místným mikrobusem. Nutno dodat, že to byla dobrá, ne však nejlevnější volba. První mikrobus nás dovezl velmi klikatou a strmou cestou přes okolní bambusový prales k poslední stanici, kam se dostanete motorovými vozidly a to s mezizastávkou na vyhlídce a heliportu, kde bylo možné zakoupit vyhlídkový let vrtulníkem okolo monumentu. Tato cesta do míst, kde se pak přestupovalo na další busy, nás stála tam i zpět v přepočtu 360Kč na osobu a jelo se asi 5km.

Dále jsme nastoupili do vozů dalšího přepravce, který má exkluzivitu k dopravě až na parkoviště přímo pod sochu Crista. Tato cesta, která byla podstatně kratší a byla v ní započítána i cena vstupenky, přišla jednotlivce na 150Kč. S pěší turistikou se „výstup“ na Crista nedá však vůbec srovnávat, protože od parkoviště k soklu díla vás vyveze výtah a odtud dále pak eskalátor až k nejvyšší vyhlídce a malé kapli uvnitř sochy. Toto pro mě byly docela rušivé kontrasty. Pro opravdové pěší turisty však vede cesta bez těchto novodobých zařízené také. No a pak už jen zíráte a zíráte, fotíte a fotíte. Vsedě, vleže, jak je libo, aby byl snímek co nejdokonalejší.

Crist za vámi a Rio de Janeiro s jeho divy jak na dlani. Homole cukru, Copacabana, pohoří, stadion Maracaná, dostihové závodiště, přístav, vše máte před sebou a sen, o kterém jsem pouze četl nebo jen viděl obrázky v různých časopisech, se rázem stane nefalšovanou skutečností. Již pro pohled na tuto scenérii se vyplatí vážit cestu na tato místa. Zážitek na celý život. Doporučuji. Škoda jen, že viditelnost díky oparu nebyla ideální, ale i tak to stálo za to.


Ota Stejskal

Jak dopadne česká reprezentace na MS v Brazílii? Tipněte si výsledek! HLASOVAT V ANKETĚ MŮŽETE ZDE!