Druhé utkání finálové série Chance Futsal ligy nabídlo nezaujatému sportovnímu fanouškovi strhující drama, když dospělo až k penaltovému rozstřelu. V něm se paní Štěstěna přiklonila na stranu pražských klokanů a za stavu 1:1 je tedy jisté, že se budou hrát ještě nejméně dvakrát (dnes v Chrudimi a ve středu v Praze) a není vyloučen ani pátý rozhodující duel, který by se hrál v místní sportovní hale v neděli 27. května od 19 hodin.

ERA-PACK už penalty ve finále zažil, získal z nich první titul.

Je to již osm let od doby, kdy se některý z finálových zápasů futsalové ligy musel rozhodovat až v penaltovém rozstřelu. A i tehdy byl jedním z účastníků rozstřelu ERA-PACK Chrudim. Pamatujete si ještě, o který zápas tehdy šlo?

Na to, kdy se rozhodovalo finále, až v penaltách vzpomínal krátce po skončení pátečního ligového finále kapitán chrudimského týmu Petr Vladyka. „Pamatuji si, že už jsme jednou rozstřel absolvovali, to bylo asi před osmi lety proti Jistebníku," naznačil zkušený matador. A pamatoval si to velmi přesně. Vzpomenete si na tu sezonu i vy?

Bylo jaro 2004 a ERA-PACK Chrudim hrál teprve svou druhou ligovou sezonu, ve které skončil po základní části na osmém místě. Jenže v play-off se mu dařilo a ve čtvrtfinále za sebou nechal vítěze základní části Megas Frenštát, v semifinále pak vyřadil Nejzbach Vysoké Mýto, podobně, jako letos. Z prvního finále si přivezl výhru 3:4 z půdy Jistebníku, a protože tehdy se hrálo na dvě vítězná utkání, tak „stačilo" doma vyhrát. A právě v tomto utkání došlo po stavu 4:4 k penaltovému rozstřelu.

V něm uspěli v chrudimském dresu Ryba, Kopecký, Rajnoch a Dostál, neuspěl jen v první sérii Sluka, ale protože soupeř neproměnil dva své pokusy, rozstřel dopadl lépe pro ERA-PACK a v chrudimské hale mohly vypuknout první mistrovské oslavy… A zajímá vás i tehdejší sestava? Tak tady je: Meller, Hlouš Hanousek, Rajnoch, Popelka, Kopecký, Pecháček, Formánek, Pavlíček, Ryba, Dostál, Mrkva. Ve druhém letošním ligovém finále se z těchto pamětníků objevili na hřišti jen Meller, Popelka a Kopecký, ten ovšem v dresu soupeře.

Ale zmíněný zápas v roce 2004 nebyl posledním penaltovým rozstřelem, který chrudimský ERA-PACK ve své historii podstoupil. O dva roky později si to zopakoval a podobně rozhodl čtvrtfinálové utkání s Torfem Pardubice.

A pak přišel páteční rozstřel, pro ERA-PACK první neúspěšný „Rozstřel je nejenom o zkušenosti, ale také o štěstí a dnes jsme to zkrátka nezvládli," komentoval Vladyka. „Musíme se poučit z tohoto zápasu, kdy jsme prohrávali, dokázali to dotáhnout, ale neuspěli jsme v penaltách. Příště se musíme snažit to zlomit v náš prospěch dřív," naznačuje, s jakým cílem půjde ERA-PACK do pondělního utkání.

Třetí finálový zápas budou řídit Libor Kaštánek, Radek Venc a Jan Bělovský. Funkci delegátů FAČR budou zastávat Marek Blažek a Petr Hoffman.

(pp)