Cyklistické klání patří mezi šestnáctku závodů zařazených do seriálu závodů horských kol (MTB) „Kolo pro život". Letos se pojede na tratích: B 67 km s převýšením 1542 metrů, C 39 km (převýšení 696 m) a D 19 km nazvaný nová fitness jízda (převýšení 262 m). Start je na Resselově náměstí, hlavní trať B bude odstartována v 11:30 hodin, C a D pak o hodinu později. Cíl závodu i prezence všech účastníků je na ploché dráze, tj. za Gymnáziem Josefa Ressela. Na cyklisty bude krátce po startu čekat divácky i sportovně atraktivní sjezd Širokých schodů.

Na co se těšit

Další pěkné úseky hlavní tratě jsou bezesporu Lavor sjezd pod hájenkou Smrkový Týnec, sjezd v chatové oblasti Křižanovice, pekelné výjezdy z Kopáčova do Českých Lhotic či za Spálavou k Modletínu nebo přejezd brodu přes řeku Chrudimku před Pilkou. Tratě budou značeny žlutou barvou včetně reflexních pásů a tabulkami se štítky. Na přejezdech přes silnice budou připraveni pořadatelé, kterých bude více jak sedmdesát!

Hlavní organizátor závodu Karel Jeníček k němu uvedl: „Jelikož jsme na tratích skoro po celý rok a zdokonalujeme je, tak věřím, že k lepšímu. Letos jsme udělali tři změny. První je za Rabštejnskou Lhotou (tratě B, C, D) po přejezdu silnice Chrudim Seč po 500 metrech doprava zpět na stávající značení. Druhá změna (tratě B a C) za hájovnou u Smrkového Týnce se nejede sjezd, ale odbočuje se vlevo (stejně jako loni objížďka kvůli polomům) zpět pod Kořeňáček a zde prudce vlevo na stávající značení. Třetí změnou (trať B) je za vesnicí Lipka po přejezdu hlavní silnice a po nájezdu na pole se jede stále po kraji pole přímo proti lesu. Jím se pak vyjede na zelenou turistickou značku (Spálava Modletín) doleva na stávající značení. Proto pozor, nejede se vůbec přes obec Velká Střítež! Když tyto změny shrnu, vše se jede tvrdým terénem a zmizely tři kilometry asfaltu. Taky jsme přidali ještě jednu občerstvovací stanici (druhou v pořadí) na 31. km na Spálavu a třetí bude dočasně přemístěna do Klokočova (39. km), hlavně z důvodu prevence před dehydratací."

Atraktivní nejen start

Příznivci cyklistiky by si závody neměli nechat ujít. Atraktivní bude především start všech tratí na Resselově náměstí, dále křižanovický sjezd (mezi 12. a 13. hodinou), Spálava (12:30 14:00), Klokočov včetně brodu přes řeku Chrudimku (12:50 15:00), zajímavé samozřejmě budou ale i jiné úseky.

V prostoru areálu nazvaného plochá dráha, kde je cíl i prezence cyklistů, se bude konat asi nejkrásnější závod celého dne, a tím je závod dětí.

„Přeji všem účastníkům Manitúčka, který právem můžu nazvat největší sportovní akcí v našem kraji, krásné zážitky a hlavně hezké vzpomínky z malebného kraje Železných hor i historického centra magické Chrudimi," popřál všem startujícím na závěr Karel Jeníček.

Bližší info o závodech najdete na www.mtbcchrudim.cz, registrace a přihlášky na: registrace@kolopro.cz nebo v cykloprodejně i-bike na Žižkově náměstí. (rp)

Zákaz zastavení bude platit až v sobotuŘidiči i chodci musí v den závodu počítat s řadou dopravních omezení.Pořádný zmatek způsobila příprava cyklistického závodu MTB maratonu Manitou Železné hory České spořitelny Chrudim, který odstartuje v sobotu v 10 hodin z Resselova náměstí.

Jelikož první kilometry pojedou závodníci městem, odbor dopravy už v pondělí nechal rozvést značky zákaz zastavení na náměstí a do Havlíčkovy ulice.

Na značkách byl uveden čas i důvod zákazu, ale nebylo tam uvedeno datum, a tak mnozí parkující řidiči váhali, zda mohou vůbec zastavit. Na druhou stranu, desítky řidičů, hlavně v Havlíčkově ulici značek vůbec nedbali.

Odbor dopravy však sjednal nápravu a už v úterý dopoledne byly značky vyměněny za správné.

V době od 10.00 hodin do 14.00 hodin budou uzavřeny ulice:
Školní náměstí v úseku od Tyršova náměstí po Resselovo náměstí, 
Resselovo náměstí v rozsahu „průjezdního úseku",
Žižkovo náměstí v rozsahu pěší zóny a schodů do ul. Novoměstská,
ulice Široká v úseku od křižovatky s MK v ulici Lázeňská po Resselovo náměstí,
Novoměstská ulice v úseku od křižovatky „U Václava" po křižovatku u restaurace „Na Růžku",
Široké schody v celé délce ulice
Dopravní omezení.
Uzavírkou výše uvedených ulic bude dotčen i provoz v ulicích Hradební, Rybičkova, Fortenská, Kollárova, Filištínská, Štěpánkova, Čelakovského, Břetislavova, Komenského, Hálkova a Všehrdovo náměstí. 

V době průjezdu cyklistického pelotonu (tj. v cca 11.30 - 11.45 hod. a v cca 12.30 – 12.45 hod.) bude omezen provoz rovněž v Havlíčkově ulici. Zpod Širokých schodů v Chrudimi pojede na čele závodu vozidlo Městské policie Chrudim, křižovatku na Dukle bude řídit státní policie, ostatní křižovatky zajistí pořadatelé za případné asistence Městské policie.

Dopravní omezení.