Pétanque. Sport francouzského původu má na Chrudimsku silnou základnu, patří k jednomu z center v celé České republice. O první mezinárodní turnaj letošního roku byl ve slatiňanské jízdárně nesmírný zájem.

56 trojic, 7 států

Mezinárodní turnaj trojic „O pohár města Slatiňan a Cenu starokladrubského vraníka“ proběhl v sobotu 2. února. Sedmý ročník turnaje se opět zapsal do historie. V rámci nabitého celodenního programu se mezi sebou poměřily trojice složené z hráčů z Česka, Německa, Polska, Slovenska, Rakouska, Nizozemska a Španělska. „Národnostní složení by bylo ještě pestřejší, týmům z Estonska a Lotyšska nedovolily dorazit povětrnostní podmínky,“ řekl hlavní organizátor akce Vilém Meduna. Smutnit ale nemusel. Od časných dopoledních do pozdních nočních hodin se zápolilo o vítězství, které má svoji cenu. „Splňujeme kritéria pro kvalitní turnaj, opět jsme se posunuli o úroveň výše, což by mohlo v budoucnu přilákat ještě zvučnější jména,“ hodnotil.

A kdo si v tvrdé mezinárodní konkurenci vedl ve Slatiňanech nejlépe? První místo po boji obsadilo trio z Roudnice nad Labem ve složení Tomáš Piller, Monika Pillerová a Miloš Přibyl, následovala brněnská trojka Tomáš Michálek, Jan Michálek a Jana Konečná, pomyslný bronz putoval do Vrchlabí. V doprovodném turnaji pro zahraniční účastníky den předtím slavil vítězství Holanďan Johannes Slüter.

Organizátoři byli s úrovní celé akce nadmíru spokojeni, již sedmý ročník znovu udělal velký posun kupředu. „Je to stále kvalitnější, postupně se vyvíjíme. Když si vzpomenu na první rok, nedá se to porovnávat. Je to stále lepší a lepší,“ liboval si Vilém Meduna.

Žádní nazdárci

Pétanque se na Chrudimsku rozvíjí obrovským způsobem. První turnaj roku 2019 pod svojí záštitou má klub CHRUPEK Chrudim za sebou, tím ale rozhodně nekončí. „Jsme jediný z celé republiky, který pořádá za rok devět turnajů. To je dvakrát víc než u ostatních,“ vyzdvihuje důležitost spolku jeho předseda. Navíc má i mezinárodní rozměr, každoročně přiláká do Chrudimi a okolí řadu zahraničních hostů. „Po významové stránce Chrudimi vládne fotbal a futsal. Troufám si tvrdit, že, co se týče mezinárodního dosahu, jsme zde třetí nejúspěšnější sport,“ dodává Meduna.

O tom, že má pétanque v Chrudimi své místo svědčí i následující fakta. „Turnaj v jízdárně navštívili starostové Slatiňan i Chrudimi a potvrdili nám, že si jsou vědomi toho, že pétanque do místního sportovního dění prostě patří,“ radují se členové úspěšného chrudimského klubu. Prostředí pro trénink se navíc každoročně zlepšuje, na konci loňského roku došlo k otevření tréninkového stanu na hřišti Za Vodojemem, další velký projekt se chystá v Hrochově Týnci.

„V zámeckých zahradách dochází k přípravám přestavby na centrum pro pétanque. Obrovskou výhodu máme v poloze, protože se nacházíme přibližně ve středu republiky. Do budoucna se uvažuje, že by právě v Hrochově Týnci mohlo vzniknout středisko pétanque,“ poodhalil plány. Za důležité však považuje upozornění návštěvníkům parku, kteří po přestavbě na první pohled nepoznají vůbec nic. „Lidé si ničeho nevšimnou. Jediné rozdíly budou v rozměrech cestiček, které budou přizpůsobeny tak, aby se na nich mohlo hrát podle regulí,“ dodal.

Na olympiádu?

Pétanque jako sport má velkou budoucnost, a to nejen u nás. V roce 2024 se v zemi galského kohouta totiž stane sportem olympijským. „Pořadatel olympijských her má možnost zvolit si jeden sport, který zařadí do programu. Protože je pétanque ve Francii plně profesionální, padla logicky volba na něj,“ popisuje Vilém Meduna. Zatím nejúspěšnější chrudimskou závodnicí je Kristýna Krajánková, která reprezentovala české barvy na evropském šampionátu. Meta olympijských her bude i pro ní rozhodně velkou výzvou.

Petr Dejnožka