Známá pohádka. Akorát jí hlavní postava pozměnila název. Takže žádná Princezna se zlatou hvězdou na čele, ale Princezna se zlatou medailí na krku… Ale jméno urozené panovnice souhlasí. Lada Vondrová získala na halovém mistrovství republiky v atletice titul. Běžkyně pardubické Hvězdy nenašla přemožitelku na hladké čtyřstovce. Její oddílový kolega Jiří Vondráček zase nedal nikomu šanci v trojskoku.

Lada Vondrová, zlatá na čtyřstovceZdroj: Jiří Kottas


Čtyři kovy Hvězdy

Domácí halový vrchol se konal v Ostravě. Pardubická Hvězda vyslala a sever Moravy deset zástupců. „Šampionát můžeme hodnotit jako velmi úspěšný. Kromě čtyř cenných kovů brali naši atleti dvě čtvrtá místa a k tomu ještě další tři finálová umístění,“ rozplývá se Jana Kárníková, jedna z medailistek a místopředsedkyně Hvězdy.


Vondráček o parník

Více než zlato. Tak, by se dala charakterizovat zlatá „placka“ Lady Vondrové na 400 metrů. V přímém souboji pokořila držitelku bronzu z londýnské olympiády. Pravda, tam ale Zuzana Hejnová běžela překážkářskou čtyřstovku. „Lada zaslouží za své výkony absolutorium. Časem 52,67 potvrdila pozici lídra českých tabulek na čtvrtce. Skalp Zuzky je pro Ladu velmi cenný. A je pro ni také skvělou motivací před blížícím se halovým mistrovstvím Evropy,“ tvrdí Kárníková.
Druhým „zlatníkem“ z jejího klubu je Jiří Vondráček. A nemuselo zůstat jen u medaile z trojskoku. „Jirka vyhrál soutěž o více než půl metru. Dosáhl svého nejlepšího výkonu 16,03. K tomu přidal ještě čtvrtou příčku v dálce, když jeho nejdelší pokus měřil 726 cm. Medaile mu utekla v posledních pokusech jen o tři centimetry,“ podotýká činovnice Hvězdy.

Jiří Vondráček, zlatý v trosjkokuZdroj: Jiří Kottas

Koule je jistota

O další cenné kovy Hvězdy se postarali koulaři. Jana Kárníková si připsala sezonní maximum 15,04 m. Soukromou sbírku rozšířila o bronz. Na třetí příčce skončil i Jan Touš. Ten si dokonce vylepšil svůj osobní rekord na 17,02 m.
Svoji premiéru na dospělém šampionátu má za sebou junior Daniel Urban. A nutno dodat, že na trati 800 metrů příjemně překvapil. Nejprve pohodlně postoupil z rozběhu, ve finále si vylepšil osobní maximum na 1:50,83 min. a zůstal těsně pod „bednou“.
Rekord si posunula rovněž Adéla Korečková. V koulařském sektoru hodila 13,49 m, což vyneslo na pátou příčku. Do finálových bojů se probojovali ještě Natálie Coufalová, která si v dálkařském zápolení také vylepšila svoje osobní maximum. Skok do vzdálenosti 560 cm znamenal sedmou příčku. Trojskokan David Beneš si vylepšil sezonní výkon na 14,59 m a figuroval na osmém místě.

Krajské paběrky

Nejenom pardubická Hvězda vyslala do Ostravy svoje reprezentanty, ovšem zbývající krajská účast byla skromná. Za zmínku stojí starty Ondřeje Kopeckého (AC Pardubice) v dálce (9., 693) a tyči (11., 452). Svoje vyslance měly na šampionátu i oddíly z Vysokého Mýta, Chocně a Moravské Třebové, shodně v běžeckých disciplínách a vždy s koncem v rozbězích. (zz, rh)