Střídání stráží

To, že se bude dít něco neobvyklého, naznačila už poslední minuta nedělního finálového utkání. Za rozhodnutého stavu si vzal chrudimský tým překvapivě time out, mnohé to překvapilo. Hráči Era-Packu si mezi sebou cosi sdělovali a poté Mellera vystřídal mezi tyčemi nečekaně Jakub Žďánský. Později vyšlo najevo, že to bylo přání samotného Mellera. Ten tak symbolicky předal štafetu jednomu ze svých nástupců nejen v utkání. „Bylo to proto, abych spoluhráčům a vedení týmu za vše poděkoval a zároveň jim oznámil že končím aktivní kariéru," přiznal se pro web Sparty Dačice, ve které v minulosti na zeleném trávníku působil. Po závěrečném ceremoniálu se Tomáš Meller ocitl nad hlavami svých spoluhráčů. A překvapivá informace byla venku.

„Chtěl jsem skončit už v létě, ale prezident klubu František Tichý i moje rodina mě přesvědčili, ať pokračuji, že budu krýt záda Jakubovi Žďánskému," vypráví Meller. Během sezony mu však v brance přibyla další „konkurence" v podobě brazilského gólmana Olinhy. „Těžko udržíte v zápasovém rytmu dva brankáře, u tří je to téměř nemožné. Ukončením kariéry vlastně trenérům ulehčím situaci," vysvětluje svoje důvody Meller. A připouští, že nerozhodovalo jen sportovní hledisko: „V práci mám stále větší zatížení a protože mě moje práce baví, byly pro mě každodenní tréninky už tak trochu ztráta času."

Ještě jedna trofej?

Úplné sbohem si ale nedává ani jedna strana. Meller je zároveň i klubovým funkcionáře a u této činnosti hodlá zůstat. „Starám především o zajišťování náležitostí okolo dotací a zajišťuji také materiální vybavení," popsal svou činnost. A neuvažuje, že by zkušenosti, které během své bohaté kariéry získal, předával dál mladším hráčům v roli trenéra? „Nějaké náznaky před časem proběhly, ale nakonec z toho nebylo nic konkrétního. Uvidím, jestli se někdo ozve a bude to pro mě zajímavé."

Přestože pověsil rukavice na hřebík, výčet jeho úspěchů zdaleka nemusí být konečný. Protože se zapojil do právě probíhající ligové sezony mohl by svou sbírku rozšířit o desátý titul. Ten ale i za něj musejí vybojoval jeho spoluhráči. „Myslím, že ho vybojují, ale hlavně pro sebe, pro naše skvělé fanoušky a pro prezidenta klubu, bez kterého bychom nikdy nedokázali to, co jsme dokázali," říká závěrem Tomáš Meller. 

Mellerovy úspěchy v kostceDnes již bývalý chrudimský brankář toho má za sebou opravdu hodně. Po dvou sezónách s Era-Packem Chrudim ve 2. lize (2000/2001 a 2001/2002, celkem 24 odehraných utkání) postoupil se svým týmem do nejvyšší soutěže, kterou devětkrát vyhrál, sedmkrát zvítězil v domácím poháru a nasbíral 314 zápasů, ve kterých nastřílel 11 branek.
V národním týmu debutoval v roce 2002 v utkání proti Slovensku a odehrál zde do roku 2010 úctyhodných 54 utkání.
„S reprezentací považuji za největší úspěch bronzové medaile v ME 2010 v Maďarsku a účast na MS 2008 v Brazílii. Odvetný barážový zápas proti Rumunsku považuji osobně za můj nejlepší výkon ve futsalové brance," vzpomenul na své úspěchy v národním týmu Tomáš Meller. (red)