V současné době zastává funkci předsedy okresního volejbalového svazu, třetí volební období je členem krajského předsednictva a dále zasedá v plénu ČVS (Českého volejbalového svazu). Zajímavostí, která se váže k tomuto bývalému profesorovi Gymnázia Josefa Ressela (GJR) je, že někteří volejbalisté hrající ve Slatiňanech prošli jeho rukama jako dorostenci.

Úvod našeho rozhovoru nemůže začít jinak, než pohledem na tabulky, kde startuje pouze po pěti družstvech.

Bohužel, volejbal okresu Chrudim je v současné době na stagnující úrovni. Proti minulosti je počet družstev hodně nízký. Navíc z těch pěti v ženách hrají jsou dvě mládežnická, a to z důvodu, že ti ani svoji soutěž nemají. Přitom v kraji je zapojeno do soutěží 110 mládežnických kolektivů! V těchto kategoriích se daří České Třebové, Poličce, Svitavám, kde ta základna je. U nás na okrese se věnují mládeži pouze na GJR, v Nasavrkách a Slatiňanech.

Nelze pominout, že některá družstva z našeho regionu hrají i v krajských soutěžích. Na celostátní soutěže asi náš okres nemá…

V současné době hrají nejvyšší soutěž krajský přebor I. třídy mužů pouze Slatiňany a SKO Hlinsko. Bývalá bašta volejbalu, Chrudim, už nehraje prakticky nic, hráči z okresního města přešli z důvodu lepších podmínek do Slatiňan. V KP II. třídy startují v kategorii mužů Slatiňany B, v ženách jsou to pak Nasavrky, Hlinsko a obě družstva Slatiňan, když A tým sestoupil z jedničky. Celostátní soutěž se v našem okrese nehraje.

U volejbalu jako jednoho z lacinějších sportů překvapuje, že tolik neláká…

Ještě před takovými patnácti lety bývalo na okrese v kategorii mužů 10 12 družstev, v ženách to bývalo o něco méně, mezi osmi až deseti. Je to způsobeno hlavně tím, že chybí mládež. Pokud se týče odlivu mladých školou povinných, tak je to dle mého tím, že děcka lákají jiné, atraktivnější sporty jako fotbal, hokej, florbal a samozřejmě také výpočetní technika.

Uplynulý ročník OP vyhrála v kategorii mužů Proseč, v ženách tým Heřmanova Městce.

Bohužel z okresního přeboru neměl ani v jedné ze dvou kategorií nikdo zájem do KP II. třídy postoupit. Proseč disponuje hráči, kteří nedávno bojovali i ve vyšší soutěži, rekrutují se jak z Proseče tak z České Třebové, a proto hrají víceméně pro radost. Ani pro příští soutěžní ročník 2014/2015 nemají vítězové zájem o postup do kraje.

Tak to je špatná prognóza, když máme v okrese jen těch pět a pět družstev, navíc zápasy se odehrávají skoro bez diváků…

Co se týče diváků při utkáních, ti by se dali takřka spočítat na prstech jedné ruky. Mezi nimi jsou spíše rodinní příslušníci, kteří přijdou ty své povzbudit. Přitom třeba velice pěkný areál mají v Nasavrkách, kde za poslední pět let vybudovali dvě antuková hřiště a jedno pro beach volejbal. Hezkým a upraveným hřištěm se může pochlubit i Heřmanův Městec.

Když je ve „vašem" volejbale takovýto úpadkový stav, jak to vidíte dál? Dá se z toho marasmu nějak vyjít?

Dostat se z toho snad dá, a to tím, že se oddíly zaměří na výchovu mladých. Volejbal je totiž sport, který je technicky velice náročný a trvá to dobré tři roky, než ho děcka mohou hrát jako takový. My v rámci kraje máme hodně mládežnických družstev, ale tady v regionu Chrudimska a Pardubicka tomu tak bohužel není. Sám nevím, čím to je. Jestli oddíly nemají zájem nebo, jak už jsem se zmínil, jim děti přetahují jiné sporty, které jsou pro ně zajímavější, a hlavně méně technicky náročné. Mladí mohou hrát fotbal, košíkovou, či florbal hned, jakmile se do té hry zapojí. Dalším důvodem může být i skutečnost, že nám chybí dobrovolní trenéři, cvičitelé a vedoucí, kteří by se mládeži mohli věnovat na potřebné úrovni.

OP mužů

1. Proseč 12 8 3 1 0 35:10 31

2. Heřm. Městec 12 7 3 1 1 32:14 28

3. Zaječice 12 3 0 7 2 23:28 16

4. Nasavrky 12 3 3 0 6 20:24 13

5. Včelákov 12 0 0 0 12 2:36 0

OP ženy

1. Heřm. Městec 14 9 2 1 2 37:14 32

2. GJR Chrudim 8 5 0 2 1 19:12 17

3. Zaječice 8 4 1 0 3 17:13 14

4. Bramac B 8 3 0 0 5 10:15 9

5. Nasavrky B 8 0 0 0 8 1:24 0


JAROMÍR DOLEŽAL