Dlouholetý chrudimský futsalista a reprezentant Michal Mareš se od letošní sezóny věnuje spolu se svým bratrem a dalšími chrudimskými hráči přípravě mladých, nadějných futsalových talentů. On sám si celý tréninkový proces pochvaluje a v následujícím rozhovoru poodhalil nejen konkrétní informace z mládežnického tréninku, nýbrž také vztah mezi futsalem a velkým fotbalem, který se za poslední roky výrazně posunul.

Dlouholetý chrudimský futsalista a reprezentant Michal Mareš.

Michale, v Chrudimi se pomalu blížíte k půlroční práci s mladými futsalisty. Jak si celý rozvoj mládeže pochvalujete?
My máme na starosti nejmladší futsalisty, což jsou kluci, kteří hrají souběžně fotbal. U této věkové kategorie zatím není možné, aby se soustředili pouze na futsal. Věřím, že je to baví, mají chuť do práce. Trénujeme jednou týdně, tréninky rozhodně nejsou špatné a je to úplně něco jiného než venkovní fotbal. Nejdeme proti fotbalu, snažíme se pouze rozvíjet další dovednosti mladých hráčů. Navíc mají u nás možnost trénovat s klukama, kteří hrají za A-tým ERA-PACKu.

Vás, jakožto licencovaného trenéra, práce s mládeží naplňuje?
Já v Havlíčkově Brodě trénuji ještě ročník 2008, kde působí i můj syn Míša. Dostal jsem se k tomu úplně náhodou. Jak už to tak bývá, nebyli k dispozici trenéři, a vzhledem k tomu, že jsme s hráči pravidelně chodili, tak nám řekli, ať to i trénujeme.

Tady v Chrudimi máme s klukama také už něco odtrénováno, takže to rozhodně není problém. Je to zajímavá práce a pokud budou kluci chodit, tak se rozhodně dočkáme zlepšení.

Zaměříme se na konkrétní tréninkové jednotky. Co dětem přináší a na co přesně se zaměřují?
Začínáme rozcvičkou, která je nezbytná. Dále je velmi důležitá práce s balonem, které věnujeme spoustu času. Samozřejmě nemůže chybět ani pohyb bez míče, aby došlo k naučení koordinace. Nejvíce prostoru ale dáváme práci s balonem.

Je v Chrudimi zájem o futsal? Došlo během sezóny ke zvýšení počtu zájemců?
Na začátku, když proběhl úplně první nábor, na kterém ještě byla řada ročníků dohromady, se to rozdělilo a nám zůstala kategorie těch nejmenších. Na každém tréninku máme přibližně okolo čtrnácti dětí. Navíc ještě budou další nábory probíhat, ale děti mohou přijít na jakýkoliv trénink a zapojit se.

Jaká byla vlastně vaše cesta k tomuto sportu, v porovnání se současným stavem vztahu mezi fotbalem a futsalem?
Určitě to bylo těžší, protože bez provázání s fotbalem hrát futsal prostě nešlo. Dřív byl futsal úplně někde jinde. Ono i fotbal byl na jiné úrovni, kdo byl rychlejší a měl fyzičku, tak vyhrával. Dnes je to hodně provázané taktikou, protože bez ní se to hrát nedá. Sporty se pořád vyvíjí, něco se mění a jde to dopředu.

Vidíte v budoucnu nějakou perspektivu, že bychom se mohli dočkat samostatných futsalových základen, naprosto oproštěných od velkého fotbalu?
V jiných zemích to tak určitě je, například v Rusku, Španělsku nebo Brazílii. Myslím si, že u nás je ještě brzy na to, aby se hráči od mládí soustředili jenom na futsal, do juniorského věku se bez fotbalu zatím neobejdou. Jeden či dva tréninky týdně je pro děti málo. Na druhou stranu pro fotbalisty je dobrý trénink v hale, kde si osvojí práci s míčem na malém prostoru, která je pro jednotlivé hráče velmi důležitá. Třeba v Barceloně i fotbalisté trénují v hale na zmenšeném prostoru, protože je to o tom dát rychle míč od nohy a ihned se nabízet na přihrávku.

Mladí kluci se v současné době bez fotbalu neobejdou, základem rozhodně bude zvýšit frekvenci tréninků. Fotbal zatím potřebujeme.

Vidíte také do jednání mezi futsalovým a fotbalovým vedením? Je v současné době složitější dostat hráče k futsalu než tomu bylo dříve?
Neřekl bych, že dříve to bylo o tolik jednodušší. Například u nás v Chrudimi zde byla řada mladých a nadějných hráčů, se kterými ale musíte pracovat. Konkrétně nyní s námi trénuje mladý Dominik Zdržálek, který sám říká, že ho to baví a chce na sobě pracovat. Rozhodně nemá smysl klukům futsal zakazovat, protože i do velkého fotbalu jim futsalové zkušenosti, které získají klidně během zimní přípravy u futsalu, pomohou.

Staňte se součástí úspěšného futsalového klubu

Nové talenty, možné hvězdy a třeba i budoucí posily do mistrovského A týmu hledají v těchto dnech ve futsalovém ERA-PACKu Chrudim. Nábor zaměřený na děti s ročníkem narození 2008 – 2010 se koná každé březnové úterý (8., 15., 22. a 29. 3.) v chrudimské Sportovní hale na Tyršově náměstí v době od 16:15 do 17:30. Sraz je vždy v 16 hodin před halou.

Klub uvítá také nové posily ze starších ročníků. Stačí se dostavit na trénink podle své věkové kategorie. Ročník narození 2005 – 2007 trénuje každé úterý od 16 hodin ve Sportovní hale. Ve čtvrtek v 17 hodin začíná ve Sportovní hale Dětského domova se školou Chrudim (Čáslavská ulice) trénink ročníku 2001 – 2004. Na stejném místě se v pravidelném středečním čase od 16 hodin připravuje i ročník 1996 – 2000.

Možnost naučit se základy futsalu nebo zdokonalovat své míčové dovednosti pod vedení zkušených a úspěšných hráčů a trenérů jedenáctinásobného české mistra tak má opravdu každý šikovný mladý futsalista či fotbalista. (pd)