Rekonstrukce Plaveckého areálu Pardubice, která město přijde na 588 milionů korun, byla včera zahájena. První návštěvníci by měli nový bazén spatřit na začátku roku 2012.

„Nechceme budovat konkurenci klasickým akvaparkům. Mělo by se jednat o sportovní a volnočasové centrum. Herní prvky by měly zvýšit atraktivitu areálu a zájem návštěvníků,“ vysvětlil náměstek pardubického primátora zodpovědný za investice Alexandr Krejčíř.

Oprava prý potrvá osmnáct měsíců

Rekonstrukce by měla trvat 18 měsíců. Pro sdružení tří firem, které zvítězily ve výběrovém řízení, bude prý přestavba plaveckého areálu velkou výzvou.

„Kvůli složitému průběhu výstavby pro nás bude plavecký bazén velkou neznámou. Stavebním pracím nepřejí ani nepříznivé geologické poměry, především vysoká hladina spodní vody, a také dvě zimy, které stavbu čekají,“ potvrdil obchodní ředitel společnosti VCES Martin Bašek.

Plavecký areál Pardubice nyní vykazuje velkou míru opotřebení a pro stavbaře bude velkým oříškem dodržet termín dokončení rekonstrukce.
„S podobnými projekty ovšem máme zkušenosti, takže věřím, že opravený areál předáme městu Pardubice v dohodnutém termínu,“ pravil Bašek.

Pomohou peníze z městských bytů

Diskusi o konečné podobě rekonstrukce provázely velké spory. Někteří opoziční zastupitelé vedení radnice vyčítají, že drahou investicí město zadluží na mnoho let dopředu. Město totiž musí opravu bazénu zaplatit z vlastní kapsy. A kde na to vezme?

„Původně jsme chtěli získat dotaci z evropských peněz, to se nám ale nepodařilo kvůli průtahům ve výběrovém řízení. Výpadek dotace, tedy 108 milionů, bude nahrazen výnosem z prodeje městských bytů. Na zbytek rekonstrukce si vezmeme úvěr ve výši 480 milionů. Tento úvěr ovšem není nutné vyčerpat celý. Je možné například použít finance, které získáme z prodeje zbytného majetku,“ konstatoval Krejčíř.

Financování rekonstrukce z prodeje bytů je trnem v oku opozice.

„Pardubice se nesmyslně zbavují veškerého volného majetku,“ řekl kandidát na primátora za ČSSD Jindřich Tauber.
„Nevidím nic špatného na tom, že se město snaží zbavit majetku, který nepotřebuje. Peníze pak můžeme použít na vytvoření nějaké nové hodnoty. Tím ovšem netvrdím, že by finance z prodeje majetku bylo nutné používat jen na financování opravy bazénu,“ uzavřel Alexandr Krejčíř.

Lukáš Dubský