A pozadu nebude ani Pardubický kraj, ve kterém se poběží hned na šesti místech. Registrace do závodů probíhají do 11. června na www.olympijskybeh.cz.

Olympijská myšlenka prostřednictvím běhu ožívá přes třicet let a může u toho být každý. Stačí běžecké boty a chuť vyrazit na připravené trasy. Po celé zemi se uskuteční více než 80 běhů a pardubický kraj hostí hned 6 běhů, a to přímo v Pardubicích a dále také v Ústí nad Orlicí, Osíku, Hlinsku, Klášterci nad Orlicí a Horním Jelení.

Ač se bude běhat na více než osmdesáti místech v celém Česku, budou mít závody jedno společně – a to start z éteru Českého rozhlasu Radiožurnál. Všechny běhy se konají jako oslava celosvětového Olympijského dne, tedy výročí založení Mezinárodního olympijského výboru. Do Česka přinesl myšlenku Olympijských běhů už v roce 1987 legendární běžec Emil Zátopek.

„Mám radost, že zájem o T-Mobile Olympijský běh každoročně stoupá. Za vším stojí jednoduchá myšlenka, že by se každý měl pohnout a jít si zasportovat,“ říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

V rámci T-Mobile Olympijského běhu účastníci neběží pouze pro sebe, část ze startovného jde na podporu charitativní činnosti České olympijské nadace, která umožňuje sportovat dětem, kterým v tom brání nedostatek finančních prostředků. 

Pokud se někdo chce přidat k desetitisícům běžců a přitom nemá možnost startovat na oficiálních závodech, může využít individuální výzvu a díky aplikaci EPP si zaběhnout závod odkudkoliv, ať už na oblíbené trase za domem nebo třeba v zahraničí. Registrace do závodů probíhají pouze on-line na www.olympijskybeh.cz do 11. června. Startovné začíná na 150 Kč. Děti do 15 let běží v rámci dětských závodů zdarma.

Rozhodčí Marek Pilný se v neděli vrátil k pískání v duelu Malé Svatoňovice - MFK Trutnov C.
Sudí Pilný začal zhurta: první minuta, žlutá karta