Páteční zápas 22. kola Chance Futsal ligy (od 20 hodin s benagem Zruč nad Sázavou v chrudimské sportovní hale) pošle ERA-PACK do play-off z prvního místa. Nejistý je však ještě soupeř, který bude čekat ERA-PACK ve čtvrtfinále. Kdybyste si mohl vybrat, byla by to Slavie nebo Kladno? A proč?
Kdybych si musel vybrat, tak by to byla Slávie, protože je to soupeř zvučného jména. I když fotbalového.

Nastala v týmu po odchodu Cacaua nějaká výrazná změna? Negativní či pozitivní?
Nastala změna na postu trenéra a hráče, trenérem se stal Jaroslav Bartušek a na palubovce se ho pokouší nahradit Felipe. Změny jsou to zásadní a zatím to vypadá, že se nám daří s tímto odchodem se vyrovnat dobře, i když je na hodnocení zatím příliš brzy. Zajíci se počítají až po honu.

Když zavzpomínáte na všechny zápasy letošní sezony, které byly dle vašeho názoru pro ERA-PACK nejsmolnější, nejtěžší, který také nejvíce vydařený.'
Všechny zápasy letošní sezony ještě nejsou odehrány, takže ty NEJ ještě mohou přijít. Převládá ve mě ale zklamání nad vystoupením v UEFA Futsal Cupu v Srbsku. Myslím si, že jsme zde měli na to uhrát o 3 body více.

Má ERA-PACK problémy připravit se na těžké zápasy, aby mohl lépe konkurovat týmům v UEFA Futsal CUPu? Pokud s tímto názorem souhlasíte, kde přesně vidíte chybu vy?
Jde o to, co znamená připravit se na těžká utkání a jestli to vůbec jde. Pravda je, že v sezoně se opravdu těžko hledají zápasy, které by alespoň trochu měly náboj evropské soutěže. Doháníme to přátelskými zápasy se zahraničními soupeři. Těchto zápasů je málo a přátelský zápas nikdy nenahradí ostré utkání, kdy jde o postup do dalších fází Ligy mistrů. Chybu vidím v nás, že se nám nedaří zprofesionalizovat management, který by si s tímto stavem dokázal poradit.

Jaká je podle vás úroveň české futsalové ligy?
Úroveň české ligy je v porovnání se slovenskou dobrá a dál je to těžké komentovat …

Má český futsal v posledních letech vzestupnou tendenci? Či jeho úroveň klesá nebo stagnuje? Proč si myslíte, že tomu tak je?
Za 20 let, co jsem s futsalem začal, se hodně změnilo, po stránce sportovní i společenské. V posledních letech jsou ty změny tak velké a rychlé, že dle mého názoru má naše futsalová obec problém tento vývoj vstřebat. Máme týmy, které se snaží s tímto popasovat např. Chrudim, Tango Brno a v letošní sezóně i Benago Zruč nad Sázavou. Přibližují se k tomu, jak by měl ligový klub fungovat alespoň po sportovní stránce. Mám tím na mysli trénovanost a stabilitu výkonů. U Tanga Brno bych vyzdvihl především práci s mládeží. Zbytek ligy se právě s tímto vývojem pere a zdá se mi, že ještě dlouho prát bude. Záměrně se vyhýbám otázce financí, protože tady je situace pro všechny stejná, a to velmi složitá.

Příští týden odlétá česká futsalové reprezentace do Holandska na kvalifikační turnaj o postup na ME 2014. Jak vidíte její šance?
Musím se přiznat, že úspěchy reprezentace v posledních letech jsou pro mě vždy velkým překvapením a jsem rád, že se trenéru Neumannovi daří takové výsledky dělat. Takže šance je vždycky a doufám, že ji národní tým promění a já budu opět mile překvapený.

V nejbližších měsících se rozhodne o tom, zda Česká republika bude pořádat MS ve futsalu 2016. Jak vidíte šance v získání pořadatelství? Myslíte si, že tato obrovská akce posune futsal v ČR kupředu? A jsme vůbec schopni tuto akci kvalitně uspořádat?
Šance na získání pořádání MS vůbec nedokážu odhadnout, protože z klubu vím, jak těžké je dostat pořádání takovéto akce do Čech, na druhou stranu věřím naším zástupcům předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi, místopředsedovi FAČR Dušanu Svobodovi a poradci Petru Fouskovi, který je členem Komise futsalu FIFA a zároveň šéfem české kandidatury, že pro pořádání takovéto akce v naší republice udělají vše co je v jejich silách. Nevím, jestli posune český futsal kupředu, ale každopádně je to významná akce, která nám tu šanci dává a jak si s tím poradíme, je věc druhá. Příkladem by nám mělo být nedávné uspořádání MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě, kde se ukázalo, že my Češi umíme, když chceme. Tím odpovídám i na další otázku jestli jsme takovou akci schopni uspořádat. 

PETRA PANCHARTKOVÁ