Hned na úvod čeká futsalisty Chrudimi papírově „nejlehčí" oříšek v podobě maďarského Györu, který bude na domácím hřišti sázet zejména na podporu skvělých fanoušků.

Györ s řadou „starých známých" sází na podporu fanoušků

Györ vs. UEFA:

Maďarského šampiona provází v UEFA Futsal Cupu velmi podobný osud jako chrudimské mužstvo. Již několik let se maďarský tým marně snaží o proniknutí do hvězdného Final Four a můžeme konstatovat, že vzhledem k letošní extratěžké skupině bude jeho cesta znovu velmi trnitá. Nejblíže nečekanému úspěchu byli v Györu v sezóně 2012/2013, tedy ve stejném roce, ve kterém ERA-PACK svedl na domácím hřišti památnou bitvu s Kairatem Almaty. Györ pro změnu cestoval do tehdy famózního Tbilisi, které jednoznačně aspirovalo na postup. O to přišel větší šok, když v prvních dvou zápasech sebral Györ dva body jak Benfice, tak domácí Iberii Star.

Následně Györ dokonce porazil italské Luparense a nervózně čekal, jak se pro něj vyvine postupová matematika. V posledním zápase však domácí porazili Benficu 7:4, díky čemuž si zajistili postup mezi čtyři nejlepší týmy Evropy. V loňské sezóně se Györ UEFA Futsal Cupu účastnit nemohl, rok předtím mu cestu soutěží ukončili Araz Naxcivan a portugalský Sporting.

Na domácím hřišti budou hráči Györu spoléhat na skvělé fanoušky, kteří vždy vytvoří na zápasech nejen maďarského mistra skvělou kulisu. Jako příklad si můžeme uvést zápas v nedávné baráži na evropský šampionát v Debrecínu, kde Maďaři vstřelili postupovou branku až v závěrečné vteřině a spustili tím ohromnou vlnu nadšení maďarských fandů.

Složení kádru:

I přesto, že Györ je v českých poměrech hodně známé mužstvo, s Chrudimí se v novodobých dějinách UEFA Futsal Cupu utkalo pouze jednou. V sezóně 2010/2011 se na chrudimském zimním stadionu radoval český mistr v poměru 5:3, z Main round se ale dále jako jediné podívalo gruzínské Tbilisi. V současné době však v kádru maďarského mistra působí hned několik hráčů, se kterými jsme se setkávali v zápasech CHANCE Futsal ligy. Jmenovitě se jedná o nejlepšího českého hráče v roce 2014 Michala Seidlera, slovenského reprezentanta Gabriela Ricka či Fouada Amraniho, jenž v loňském roce válel v dresu Benaga. Od nové sezóny vede Györ španělský kouč Jordi Illa Solé, se kterým chce maďarský šampion do vysněného Final Four.

Maďarská liga:

Na rozdíl od ERA-PACKu má Györ v maďarské nejvyšší soutěži opravdu silnou konkurenci zhruba čtyř soupeřů. Kromě předloňského vítěze Berettyoujfalu letos zápolí také s Haladasem a Dunaferrem, po šesti odehraných kolech má na kontě jednu porážku. V poměru 5:7 nestačil právě na Dunaferr, chuť si ale spravil v předposlední říjnový den, kdy udolal nejtěsnějším možným způsobem již zmíněného mistra ze sezóny 2013/2014. I přes porážku patří o skóre před Haladasem Györu první místo tabulky. Chrudimské může děsit zejména drtivá ofenzíva, maďarské mužstvo nasázelo za šest zápasů parádních 50 gólů!

Kairat míří za historickou metou i s exchrudimskými Cacauem a Douglasem

K největšímu favoritovi skupiny C patří bezpochyby dvojnásobný vítěz UEFA Futsal Cupu a současný obhájce trofeje – Kairat Almaty. Kazašský šampion je jednoznačným lídrem žebříčku UEFA, což se pokusí potvrdit také na palubovce maďarského Györu. V jeho dresu uvidíme bývalého chrudimského střelce Douglase, na lavičce bude pokyny udílet starý známý Brazilec Cacau.

Kairat vs. UEFA:

Mužstvo z Kazachstánu je pravidelným účastníkem futsalové Ligy mistrů a pokaždé do ní vstupuje v pozici největšího favorita. Díky svému postavení se nominuje přímo do elitní fáze, kde následně čeká na případné soupeře. V ní mají štěstí na srbské soupeře, z posledních pěti sezón hned třikrát měli ve skupině šampiona z Kragujevacu. Velmi často mají možnost poměřit síly i s chrudimským ERA-PACKem, v posledním měření sil se Kairat radoval po přestřelce v poměru 7:6.

V letošním roce se tým z Kazachstánu může zapsat do historie UEFA Futsal Cupu. Pouze španělský Inter Movistar dokázal ovládnout nejlepší futsalovou soutěž Evropy třikrát. Po sezónách 2012/2013 a 2014/2015, kdy mužstvo z kazašské stepi nepoznalo přemožitele, může být Kairat druhým mužstvem, jenž zvedne specifickou trofej nad své hlavy potřetí. Ze zajímavých zápasů loňské cesty za triumfem připomeneme porážku Diny Moskva v semifinále, Kairat si s přemožitelem chrudimského ERA-PACKu poradil 7:4 až po prodloužení.

Složení kádru:

V mužstvu Kairatu Almaty můžeme vidět řadu hvězd brazilské národnosti, kvalitně doplněných o hráče kazašské reprezentace. Chrudimské fanoušky bude zajisté nejvíce zajímat Douglas, jenž dokázal pro barvy ERA-PACKu vystřílet desátý titul a zároveň byl vyhlášen nejlepším hráčem play-off. Nyní již jeho kroky putují po Kazachstánu, v týmu Kairatu se mu střelecky daří a navíc je od kvalifikace na evropský šampionát také kazašský reprezentantem. Hned při svém prvním vystoupení v dresu Kazachstánu vstřelil Bosně a Hercegovině v kvalifikaci dva góly, v odvetě korunoval vystoupení černého koně celého blížící ho se srbského turnaje jednou trefou.

Nečekaný ruský mistr vyráží do boje. Napodobí Jugra Dinu?

V každém roce je vítěz nejvyšší ruské soutěže na evropském poli velkou hrozbou pro všechny soupeře, ne jinak tomu bude i letos. Tým Jugra-Jugorsk za sebou nechal hvězdné celky jako moskevské Dinamo a Dinu a pokusí se postavit nejlepším týmům z Evropy. Podaří se mu zopakovat výsledek Diny Moskva z loňské „pardubické" skupiny a vybojuje postup do Final Four?

Jugra vs. UEFA:

Jugra, jakožto nováček UEFA Futsal Cupu pro letošní sezónu, cestoval pro svoji premiéru na Kypr, kde si hravě poradil s trojicí protivníků. Nejprve nadělil francouzskému šampionovi z předměstí Paříže pět branek, zbylé soky již porazil dvojcifernými výsledky. Nejlepším střelcem je se sedmi góly během tří zápasů Eder Lima, dotírají se na něj třígólový Ivan Čiškala, Dmitrij Lyskov a Ivan Signěv. Který z nich a jak zeširoka rozšíří svoji gólovou sbírku v maďarském Györu se můžeme v současné době pouze domnívat.

Složení kádru:

Ostatně jako ve většině evropských velkoklubů, také v dresu Jugry budeme moci vídat kvalitní brazilské hráče. V ruské reprezentaci se můžeme v současné době střetnout právě s brazilskými rodáky Ederem Limou a Robinhem, třetího do party tvoří šestadvacetiletý Dmitrij Lyskov. Kromě těchto tahounů nesmíme zapomenout například Marcénia či zkušeného Katatu, který ve své kariéře prošel například kazašským Kairatem. I pro něho bude hned úvodní setkání obou mužstev velmi prestižní. Ač bude Kairat papírovým favoritem, výsledky soubojů kazašského a ruského klubového futsalu překvapivě hovoří daleko lépe pro Jugru.

Ruská Superliga:

Jugorsk není na mapě světa příliš viditelný, počet obyvatel je zhruba o deset tisíc více než v případě Chrudimi. Ve futsalovém světě však v posledním roce prorazil a poprvé ve své historii dokázal vyhrát nejvyšší ruskou soutěž, když postupně vyřadil Norilskij Nikel, Sibirjak Novosibirsk a v pětizápasovém dramatu ve finále přetlačil Dinamo Moskva. A právě ve znamení týmů z Moskvy a Jugorsku bude zřejmě i letošní ročník, po třinácti odehraných kolech se totiž tyto dva týmy v klidu vyhřívají na čele tabulky bez jediné porážky, na vzájemny souboj o případné vítězství v základní části ruští diváci stále čekají.

Poslední zastávka před Györem přijde v Brně, Chrudim změří síly s Krokodýlem

Ještě před důležitým výletem do Maďarska musí chrudimští futsalisté absolvovat zajímavé klání na hřišti nováčka, který přepisuje historii. Tým Marka Kopeckého s názvem Rádio Krokodýl Brno šokuje nejvyšší soutěž a ze třetí pozice se pokusí ve vzájemném utkání vzdorovat chrudimskému mistrovi.

Dosavadní výsledky

Brněnské Agromeli v loňské sezóně suverénně postoupilo do nejvyšší soutěže, po změně názvu na Rádio Krokodýl Brno chtěl brněnský nováček CHANCE Futsal Ligu zachránit.

Nyní, po sedmi odehraných kolech, má ale naprosto jiné ambice. Po čtyřech výhrách dvou remízách a jediné porážce se Krokodýli drží na skvělé třetí pozici, kterou se budou snažit udržet a radovat se tak z postupu do vyřazovacích bojů.

Ze všech soupeřů byl nad síly brněnského nováčka pouze vysokomýtecký Nejzbach, který ho v televizním duelu porazil v poměru 5:2. Hodně si v Brně cení také remízového výsledku 1:1 s Benagem či vítězství 4:2 na hřišti pražské Sparty.

Názory před zápasem

Martin Harnach, prezident FC Rádio Krokodýl Brno: „Čeká nás ERA-PACK Chrudim, vládce českého futsalu posledních let. Chrudim je v tom to utkání jasným favoritem, nicméně my se o dobrý výsledek porveme a pokusíme se o malý zázrak."

Dentinho, hrající trenér Chrudimi: „Proti Krokodýlu nás čeká těžké utkání, protože soupeř hraje na čele tabulky a navíc nás vyzve před vlastními fanoušky, což ho určitě zvýhodní. My jsme uplynulý týden kompletně věnovali přípravě na UEFA Futsal Cup, nicméně nemůžeme ztratit koncentraci ani na českou ligu. Z Brna si potřebujeme odvézt vítězství, které nám poskytne větší náskok před soupeři na druhém a třetím místě."

Mládežníci pravidelně trénují

Po prvotním náboru se rozjíždí tréninky mládežníků futsalového ERA-PACKu Chrudim naplno. Tréninkové jednotky ročníků rozdělených na různé kategorie naberou pravidelný rytmus, juniorské kategorie se navíc budou účastnit nejvyšších soutěží U-17 a U-19, které startují o posledním listopadovém víkendu.

Rozpis tréninkových jednotek:

První dětská kategorie
Ročníky narození 2005 – 2010 budou trénovat každé úterý od 16:15 do 17:30 hodin ve Sportovní hale Chrudim (Tyršovo náměstí). Sraz v 16:00 hodin.

Druhá dětská kategorie
Ročníky narození 2001 – 2004 budou trénovat každý čtvrtek od 17:30 hodin do 19:00 hodin ve sportovní hale Dětského domova se školou. Sraz v 17:15 hodin.

Juniorská kategorie
Ročníky narození 1996 – 2000 budou trénovat každou středu od 17:30 hodin do 19:00 hodin ve sportovní hale Dětského domova se školou. Sraz v 17:15 hodin.

Adresa SH Dětského domova se školou: Čáslavská 624, 537 01 Chrudim. Hala se nachází na konci Chrudimi směrem na Markovice, Bylany po levé straně. Parkoviště přímo vedle haly. Sraz v 17:15 hodin.

Juniorská liga U-17 a U-19
Na konci listopadového měsíce startuje 1. juniorská liga pro týmy U-17 a U-19, v obou kategoriích postaví svá mužstva také chrudimský ERA-PACK. Ve skupině východ, do které byl zařazen, se bude v letošné sezóně potkávat šest mužstev, kromě Chrudimi je to ještě Nejzbach Vysoké Mýto, brněnské týmy Tango a Helas, Hradec Králové a Gamaspol Jeseník. Úvodní turnaj je pro chrudimské futsalisty připraven až na 6. prosince, kdy se představí na vlastní palubovce v chrudimské sportovní hale proti Tangu a Helasu Brno.

Elitní fáze z Györu na Sport 1 a Sport 2

Očekávaná elitní fáze UEFA Futsal Cupu klepe na dveře. Ti fanoušci, kteří se nedostanou přímo do Magvassy Mihály Sports Hall v maďarském Györu, budou moci sledovat dění z pohodlí svého domova díky evropskému sportovnímu kanálu Sport 1 a Sport 2!

Televizní stanice Sport 1 se od letošního ročníku začala věnovat vysílání přenosů z nejvyšší španělské futsalové soutěže, do svého programu ale zařadila také utkání elitní fáze UEFA Futsal Cupu z maďarského Györu.

Chrudimští fandové si mohou vychutnat dva ze tří duelů svého týmu pomocí živého komentovaného přenosu přímo z Maďarska, pouze úvodní utkání s domácím mužstvem bude vysíláno na druhém programu až ze záznamu ve 22:15 téhož dne. Pokud byste neměli možnost se usadit k televizní obrazovce, budou pro vás přímo z dějiště připraveny i textové přenosy na serveru onlajny.com.

Televizní přenosy

SPORT 2
10.11. – 22:15 – ETO FC Győr – FK ERA-PACK Chrudim (záznam)
11.11. – 00:15 – Kairat – Jugra-Jugorsk (záznam)
13.11. – 15:30 – Jugra-Jugorsk – FK ERA-PACK Chrudim (živě)

SPORT 1
11.11. – 16:30 – FK ERA-PACK Chrudim – Kairat (živě)
11.11. – 19:00 – ETO FC Győr – Jugra-Jugorsk (živě)
13.11. – 18:45 – Kairat – ETO FC Győr (záznam)