Znovu po roce zamíří chrudimští futsalisté na hřiště Sparty k finále Poháru FAČR. I přesto, že se letos bude hrát ve Zruči nad Sázavou (vedení Sparty dříve působilo v již zaniklém klubu Benago Zruč nad Sázavou, pozn. red.), sparťané budou na domácí prostředí spoléhat. „V loňském pohárovém finále viděli fanoušci vyrovnaný zápas, který rozhodoval jednotlivé detaily. K vidění byl skvělý futsal,“ zavzpomínal na jednu z loňských bitev zkušený brazilský trenér na lavičce Chrudimi Felipe Conde.


Sparta je tradičním soupeřem v boji o titul v lize i v poháru. Přibližuje se Chrudimi?
Myslím si, že v české lize jsou tuto sezonu čtyři týmy, které předvádí skvělé výkony a jejich výkonnostní rozestupy nejsou výrazné. Zápasy týmů z čela tabulky vždycky budou vyrovnané a to platí i pro nás a Spartu. Vede si velmi dobře, první vzájemný zápas byl velmi náročný, což jen dokazuje sílu sparťanského týmu.


Který z hráčů představuje pro chrudimskou defenzívu největší hrozbu?
Nejde vybrat jediného hráče, každý vyniká něčím jiným. Jeden je dobrý střelec, druzí vynikající při vedení balonu, přihrávkách. My se nesmíme zaměřit na jednotlivce, ale na tým obecně.


Co bude ve finále klíčové?
Zápas bude rozhodovat koncentrace. Oba týmy se znají velmi dobře a ráz duelu může určit jakákoliv drobnost a detail.


Bude utkáná podobné poslednímu ligovému střetnutí z konce listopadu?
Utkání bude určitě vypadat úplně jinak, protože o titulu rozhodne jen jediné utkání. Potkají se dva týmy, které vědí, že jediná chyba je může o něj připravit. Velkou roli bude hrát psychika. Věřím, že obě mužstva předvedou lepší výkon než v lize. Měli jsme dostatek času se na finále připravit, na rozdíl od ligového zápasu krátce po Lize mistrů. Byli jsme fyzicky i mentálně unavení. Nyní jsme důkladně potrénovali a věřím, že se nám naše pohoda a pečlivost podaří přenést přímo do finálového zápasu. V listopadu jsme hráli doma, nyní jedeme ven a jsme si jistí, že k zisku titulu musíme předvést mnohem lepší výkon.


Může být pro Chrudim výhodou, že se bude hrát na „neutrální půdě“ ve Zruči nad Sázavou?
To si nemyslím. Sparta odehrála všechny pohárové zápasy v této hale, takže ji zná velmi dobře. Cítí se zde dobře a bude pro ně jako domácí prostředí. Musíme být chytří, připravili jsme si řadu věcí, které chceme ukázat. Věřím, že odvedeme kvalitní výkon a získáme pohárový triumf.

Petr Dejnožka