Na plný plyn. Mezinárodní festival šachu a her vstoupil do svého posledního týdne. Jeho magnetem vždy bývá velmistrovský turnaj. Nejinak tomu je při 32. pokračování této na světě ojedinělé akce. Po třech kolech se může plným počtem tří bodů chlubit šestice. Soupeři teď budou chtít členy vedoucí skupiny obrat. Ono ale na to nečekají… Na druhou stranu při švýcarském systému se ti nejlepší za chvíli střetnou mezi sebou.

Mistrný tah s Gruzíncem

Na start velmistrovského klání se „postavilo“ 149 hráčů z 21 zemí: patnáct velmistrů, jedna velmistryně, šestnáct mezinárodních mistrů a čtyři mezinárodní mistryně.

Největšími favority na vítězství jsou první nasazený Liviu-Dieter Nisipeanu z Německa, kterému se již v minulosti podařilo v Pardubicích dvakrát zvítězit. Nasazenou dvojkou je český reprezentant Jiří Štoček, vítěz Czech Open 2019. Velkou radost pořadatelům udělal Baadur Jobava, který přijal na poslední chvíli pozvání do šachových Pardubic.

„Na jeho výkon jsou všichni velmi zvědaví. Tento slavný Gruzínec byl v jednu dobu pro svůj talent a atraktivní herní styl považován za novodobého Tala,“ přidává k zajímavost šachový expert Petr Pisk,

Český velmistr Vlastimil BabulaČeský velmistr Vlastimil BabulaZdroj: Foto: pořadateleNasazenou čtyřkou je dvojnásobný vítěz Czech Open Vlastimil Babula. Pátým nasazeným je řecký Antonios Pavlidis, který svou kvalitu a formu prokázal již vítězstvím v rapidu.

Toť teorie. Realita je ale jiná. Jediným v šestici „uprchlíků“ je totiž Nisipeanu. Nejhůře si vede opěvovaný Jobava. Dvakrát remizoval a jednou prohrál.

Konečně hraní naživo

Czech Open. Pojem ve světě šachu, ostatních deskových, ale i karetních her či hlavolamů. Uspořádat v době covidové podobnou akci už vyžaduje kus odvahy.

„S dosavadním průběhem jsme velmi spokojení. Vlastně nejen mi organizátoři, ale kladné ohlasy máme také od hráčů. Konečně si můžeme po dlouhé době užívat hraní šachu naživo, a o to nám jde,“ pochvaluje si zástupce ředitele festivalu Petr Laušman.

Řídit se krédem: Hlavně Czech Open v roce 2021 uspořádat se jeví jako až příliš skromné.

„Počty účastníků jsou samozřejmě nižší, než v době před covidem, ale jsou o padesát procent vyšší, než v loňském roce,“ naráží Laušman na zkrácený festival.

Tady je hmatatelný důkaz jeho tvrzení: 84 týmů v turnaji družstev, 194 hráčů v rapid turnaji a 419 hráčů ve třech hlavních turnajích…