V čele futsalového již devítinásobného mistra republiky FK ERA-PACK Chrudim je od jeho vzniku v roce 1991 stále FRANTIŠEK TICHÝ. Na prahu cesty za desátým mistrovským titulem s ním rozebíráme aktuální situaci v klubu, který již tak dlouho úspěšně reprezentuje nejen v České republice, ale i na mezinárodní scéně.

Můžete na úvod zhodnotit minulou úspěšnou sezonu již devítinásobného mistra ČR, kterým se stal suverénně bez jediné porážky FK ERA-PACK Chrudim?
Sezona nás nezklamala, ani ničím nepřekvapila. Navázali jsme na předešlé sezony. V české lize jsme obhájili titul bez ztráty jediného bodu. V základní části to již bylo po- druhé, ale nyní jsme neztratili nic ani v play off, což je jistě rarita nejen ve futsale. Zároveň jsme vyhráli již pošesté Pohár FAČR.

Na mezinárodní scéně vás asi nejvíce mrzela porážka 1:4 ve druhé fázi UEFA Futsal Cupu v Kragujevaci, právě s pořádajícím klubem, že?
Takto bych to neřekl. Vždy se snažíme hodnotit určitou část sezóny, v tomto případě UEFA Futsal Cup. Nebojím se říci, že jsme v UEFA Futsal Cupu nezklamali. Postoupili jsme do elitní fáze této soutěže, byť základní kolo v Chrudimi bylo velice těžké a vyrovnané. Vystoupení v Kragujevaci bylo jako noc a den. Začali jsme velice špatně zmíněnou porážkou s domácím týmem a špatný výkon jsme přenesli i do prvního poločasu druhého utkání s Kairatem, kdy jsme prohrávali už 1:4, ale poté nastal obrat, který vyburcoval hrající trenér Cacau a moc nescházelo, abychom uhráli remízu s pozdějším celkovým vítězem Ligy mistrů. Zlepšený výkon jsme potvrdili v závěrečném utkání skupiny se Slovmaticem Bratislava, který jsme vyhráli 4:1.

Naopak vcelku přijatelná byla porážka s kazašským Kairatem Almaty 5:6. Ten se nakonec stal celkovým vítězem soutěže pod taktovkou trenéra Cacaua, který předtím čtyři roky působil právě v Chrudimi. Je tento úspěch Kairatu pro vás alespoň dodatečnou satisfakcí?
Není. Samozřejmě jsme mohli říci Cacauovi ne, do Kairatu nepůjdeš, protože měl u nás platnou smlouvu, sezona byla rozehraná a rozhodnutí nebylo lehké. Vzali jsme však odpovědnost na sebe a Cacaua pustili. Máme samozřejmě radost, že mu to vyšlo. Žádný podíl na tomto jeho úspěchu si ale nepřipisujeme. Musíme tvrdě pracovat a zlepšovat se, abychom se k této metě přiblížili.

Při ohlédnutí za loňskou sezonou se ještě na chvilku zastavme u mládežnických týmů a B mužstva, které vyhrálo divizní soutěž.
S účinkováním těchto tří mužstev jsme spokojeni. B tým vyhrál divizi, sloužit nám měl především k rozehrání hráčů áčka po zranění a musím říci, že propojení mezi oběma týmy fungovalo. Nabídku účasti ve druhé lize jsme odmítli z důvodu cestování k jednotlivým zápasům. Z mládežnických týmů se více dařilo „šestnáctce", která vyhrála svoji základní skupinu a ve Final four se umístila na 2. místě, když ve finále prohrála na penalty. Tým do 18 let skončil v základní skupině na nepostupovém pátém místě. V této souvislosti je na místě poděkovat všem mládežnickým trenérům Otovi Stejskalovi, Františkovi Dobrovolnému, Jaroslavu Bartuškovi a Jiřímu Kašparovi.

Zmíněný odchod hrajícího trenéra Cacaua do Kazachstánu pro management našeho klubu přinesl určitě hodně starostí ohledně jeho adekvátní náhrady. Údajně při tom pomáhal i Cacau. Kolik se vůbec sešlo kandidátů?
Již počátkem února, když byl Cacau osloven poprvé Kairatem, jsme tušili, že jeho mise u nás pomalu končí. Situaci s oslovením nového trenéra nám ulehčil sám Cacau tím, že zveřejnil možný odchod do Kairatu na svých facebookových stránkách. Poté se nám začali hlásit trenéři z různých končin světa o angažmá v našem klubu. V červnu jsme měli šestnáct oficiálních nabídek. Ve spolupráci se sportovním ředitelem Petrem Horákem a manažerem A týmu Tomášem Hamsou jsme začali výběr zužovat a vítězem „konkurzu" se stal Daniel Ibaňes Caetano, španělská futsalová legenda. Musíme ovšem přiznat, že to bylo hodně náročné. Kromě futsalové odbornosti jsme museli brát ohled na ekonomickou stránku a také reklamu pro klub, čímž máme na mysli navázat na práci Cacaua, který náš futsalový klub zviditelnil po celém světě.

Daniel Ibañes Caetano.Nakonec jste se rozhodli angažovat futsalovou legendu Daniela Ibaňese Caetana, který ve své jedinečné kariéře vyhrál prakticky vše, co se dalo. Nebojíte se, že se v praxi naplní to, že vynikající hráč ještě nemusí být stejně dobrý trenér? Vždyť je to pro něj první trenérské angažmá.
Jsme si vědomi, že jdeme do určitého rizika, ale není to pro nás nic nového. Již při angažování Cacaua na post hrajícího trenéra jsme stejné riziko podstoupili. Až čas ukáže, jestli to byla dobrá volba nebo ne. Věříme, že Daniel převede svoji hráčskou vyspělost do trenérské praxe a stane se z něj trenér s velkou budoucností.

Oficiálně bude „jen" trenérem, zatímco Cacau byl i hrajícím. Nemá kouč Daniel otevřená zadní vrátka, že by se v případě potřeby ještě objevil na hrací ploše, třeba v zápasech UEFA Futsal Cupu, který pomohl svým klubům čtyřikrát vyhrát?
Chtěli jsme udělat jednu zásadní změnu oproti působení hrajícího trenéra Cacaua. Upustit od hrajícího a nahradit ho plnohodnotným trenérem. Pokud diváci chtějí vidět Daniela na palubovce, musí se přijít podívat na trénink našeho A týmu.

Při oficiálním představení kouč Daniel zařadil mezi své priority svého působení v Chrudimi naučit se solidně češtinu. Máte přehled, jak se mu to daří? A děláte naopak vy něco pro to, abyste se s ním mohl alespoň trochu pobavit jeho španělštinou?
Musím ho v tomto směru pochválit. Opravdu se snaží. České trenérské povely již zvládá solidně, jednou týdně chodí na lekci češtiny a dělá pokroky. Španělsky se neučím, ani to nemám zatím v plánu.

V hráčském kádru ERA- PACKu došlo k minimálním změnám. Odešel pouze Oliva do mateřské Slavie Praha, Michal Mareš mladší a Jan Lištván hostují v Benagu a v Nejzbachu působí Petr Vladyka, Tomáš Bouška a Václav Sklenář. Uvažujete ještě o nějakých změnách?
Nikdy neříkej nikdy, ale s největší pravděpodobností máme pro letošní sezonu kádr uzavřený. Posledním příchodem byl 23 letý brazilský brankář jménem Olinha z klubu ACMF. Na hostování ještě odešli Pavel Formánek do klubu AC Sparta Praha, Marian Dobrovolný a David Holec do Salamandru Hradce Králové.

Prezident Era-Packu Chrudim František Tichý s pohárem za vítězství v lize.

Základní skupinu UEFA Futsal Cupu počátkem října na Kypru doplnil vítěz kvalifikační skupiny v Krakově, anglický Baku United, podporovaný ázerbájdžánskými finančníky. Ten má v kádru mimo jiné devět španělských hráčů. Nebojíte se, že zamíchá dění ve skupině v náš neprospěch?
Myslím si, že anglický mis- tr skupinou pořádně zamíchá, ale věřím, že ne v náš neprospěch, naopak, že postoupí spolu s námi do elitní fáze. Daniel zná jejich trenéra, ně- kolik hráčů a sleduje jejich přípravu, která probíhá na španělské půdě. Další soupeře budeme sledovat až v dějišti skupiny v Nikósii. Známější je pro nás Litija, se kterou jsme před dvěma lety sehráli dva přátelské zápasy a česká reprezentace se se slovinskou poprala o postup na mistrovství světa. Domácí Omonii Nikósia prakticky neznáme.

Nehodláte tým pro UEFA Futsal Cup ještě někým posílit?
Pro první fázi této soutěže již není čas, pokud postoupíme, bude to na zvážení.

Když se podaří postup do druhé fáze UEFA Futsal Cupu, hodláte požádat o pořadatelství této skupiny? A co případně pokusit se o pořadatelství, pokud by vyšel vašemu klubu vysněný postup do Final four této prestižní soutěže?
Žádali jsem již o pořadatelství základní skupiny a samozřejmě budeme žádat o každé pořadatelství soutěže, do níž postoupíme. Získání pořadatelství je zároveň i odměna pro naše věrné fanoušky, aby viděli nejlepší evropská mužstva u nás v České republice. Cestování za naším klubem do zahraničí je samozřejmě hodně finančně náročné a může si to dovolit pouze hrstka našich věrných fanoušků. Přesto míváme v dějištích skupin UEFA Futsal Cupu největší počet příznivců mimo domácích. Pořádat Final four je náš klubový sen a doufám, že se nám ho podaří jednou naplnit.

Vraťme se opět na pevnou zemi, k nejvyšší české soutěži. Jistě není tajemstvím, že v ní budete usilovat o jubilejní desátý mistrovský titul. Co říkáte značným změnám ve složení ligových účastníků?
Já osobně se příliš nezabývám ostatními kluby naší domácí soutěže. Soustředím se pouze na náš tým. Z doslechu samozřejmě vím, že některé kluby angažovaly zahraniční hráče a věřím, že jejich výkonnost půjde nahoru a česká liga se zkvalitní.

Koho považujete za největší ligové soupeře?
Čas ukáže, jakou sílu budou mít jednotlivá mužstva. Ale hráčskou kvalitu mají Tango Brno, Balticflora Teplice, Nejzbach Vysoké Mýto, Benago Praha.

Futsalisté Era-Packu Chrudim uštědřili České Lípě porážku 16:2.Dá se říci, že významným spoluhráčem chrudimských futsalistů jsou místní fanoušci, kteří dokáží vytvořit v hale pravé domácí prostředí a mnozí jezdí své oblíbence podporovat i na hřiště soupeřů. Připravuje klub pro ně nějaké novinky?
Ve spolupráci s naším Fanklubem připravujeme pro všechny fanoušky vlastní internetovou televizi. Zde budeme přinášet zajímavé rozhovory, sestřihy jednotlivých utkání a další zajímavosti například z přípravy A týmu. Doufám, že vše půjde dle plánu a naše nová TV se bude věnovat také oběma mládežnickým kategoriím.

Jaká je ekonomická situace klubu, což je základem úspěchu?
Pracujeme s vyrovnaným rozpočtem, který se během soutěžního ročníku upravuje. Máme štěstí, že naši dlouholetí partneři mají částečně futsalové srdce a každoročně podporují náš klub, přestože to není v dnešní ekonomické situaci jednoduché. Hlavními partnery jsou tradičně firmy ERA-PACK s.r.o. zastoupená Ing. Jozefem Lörinczem, REMOEX CZ a.s. zastoupená Vladimírem Pitterem, a IG SERVICE s.r.o. V této době jednáme s několika novými možnými partnery. Uvidíme, jak jednání dopadnou. Velice si vážíme finanční podpory od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Fotbalové asociace České republiky, Pardubického kraje a města Chrudim.

Nová sezona se již rozběhla, zopakujme si její hlavní cíle z pohledu ERA-PACKu.
Chceme hrát atraktivní futsal, který bude lákat diváky do hlediště sportovních hal. Obhájit titul mistra republiky, vítězství v Poháru FAČR a postoupit do elitní fáze UEFA Futsal Cupu.

Na závěr hypotetická otázka. Futsalu se věnujete již 22 let od založení klubu ve Rváčově, který v roce 2000 přešel pod FK ERA-PACK. Ještě zhruba stejný časový úsek vám zbývá, než dosáhnete důchodového věku. Kolik dalších mistrovských titulů byste chtěl s klubem ještě získat a co byste považoval za největší úspěch?
Důležité je i nadále mít kolem sebe lidi s vítězným duchem, ať to jsou hráči, trenéři, funkcionáři i manažeři. Díky tomu se každý rok prát o mistrovský titul. Chceme se radovat z každého vítězství na hřišti i úspěchů na diplomatickém poli. Klubovým snem je uspořádat Final four Ligy mistrů za účasti našeho týmu v České republice. Rádi bychom se také spolupodíleli na organizování Mistrovství světa ve futsalu v naší zemi.

Tak ať máte vy i vaši nejbližší futsaloví spolupracovníci z tohoto sportu nadále co nejvíce radosti!