FK Era-Pack Chrudim - FC Stolitsa Minsk 3:2

Úvod utkání patřil domácímu celku, vidět byl především kapitán Chrudimských Lukáš Rešetár. Postaral se i o první střelu mezi tyče, která však skončila v náruči gólmana Minsku. Bylo to ale právě běloruské mužstvo, které se nakonec radovalo z první branky. V polovině 4. minuty využili hosté rychlou rozehrávku a Silčenko z dorážky hlavou poslal míč za záda chrudimského gólmana Tona.

Odpověď desetinásobného českého mistra a favorita utkání byla naštěstí rychlá. Už o půl minuty později se po přihrávce Felipeho trefil střelou pod břevno nováček v řadách Era-Packu Alvarito a bylo vyrovnáno - 1:1. Do další velké šance se vzápětí dostal Max, ale jeho střelu zblokoval mimo hostující obránce.

Minsk v těchto minutách sice hrozil nebezpečnými protiútoky, Chrudim však měla po vyrovnání mírnou herní převahu. Tu vyjádřil další domácí brankou v 9. minutě Slováček, který po individuálním průniku v pádu překonal brankáře Poljakova - 2:1.

Hosté byli blízko k vyrovnání na konci 11. minuty, kdy několikrát tečovaný míč po pokusu Černěnka jen těsně minul tyčku chrudimské svatyně. Na druhé straně mohl ve 14. minutě svůj druhý gól přidat opět Slováček, který tentokrát po svém výletu přes polovinu hřiště netrefil ve veliké šanci odkrytou Poljakovu branku.

Domácí pokračovali v tlaku na branku hostí, Rešetárův pokus pět minut před koncem poločasu vychytal opět skvělý Poljakov. Minsk však rozhodně neskládal zbraně a dostával se i do šancí. Z jedné takové Silčenko trefil boční síť, z ostrého úhlu to o chvíli později zkoušel i Ždanovič. Jeho další pokus z poloviny 18. minuty pro změnu vyrazil Ton jen k Černikovi, který ale nedokázal dorážku nasměrovat mezi tyče. Chrudimský brankář se zapotil i o minutu později při pokusu Gorbenka.

Vzápětí opět zahrozili domácí. K míči se dostal Michal Mareš, jeho střelu ale dokázal brankář Poljakov vyrazit a ani dorážka Felipeho nebyla úspěšná. Závěr utkání opět patřil hostím, kteří se už ale do větší šance nedostali a tak poločas skončil vedením Chrudimi 2:1.

Druhou půli začala lépe Stolitsa a její hráči se málem ve 24. minutě radovali z vyrovnání, když po chybě obrany musel požár před domácí brankou po akci Ždanoviče hasit brankář Ton. Stejný hráč prokázal svoje kvality i o dvě minuty později, kdy dokonce zvonila tyčka Tonovy branky.

Hosté se nadále pokoušeli o vyrovnání a dostali domácí mužstvo pod tlak. Přesto se na druhé straně dostal do šance opět agilní Slováček, ale Poljakov se vytasil s dalším povedeným zákrokem.

Minsk měl v následujících minutách i nadále více ze hry, jeho tlak mohl ve 35. minutě prolomit domácí kapitán Rešetár, který se ocitl sám před brankářem Poljakovem, ale velkou gólovou šanci zahodil. Hostující trenér si poté vybral oddechový čas, který se Bělorusům vyplatil. Gorbenkova přesná přihrávka našla na začátku 36. minuty před chrudimskou brankou Černika a ten z první prostřelil Tona - 2:2.

Stolitsa se však neradovala dlouho. A byl to opět aktivní Matěj Slováček, který po přihrávce Alvarita v čase 35:40 nekompromisní ranou vrátil domácím barvám vedení 3:2.

Minsk zareagoval vzápětí odvoláním brankáře a výsledkem byla nebezpečná střela Gumenjuka těsně nad chrudimskou svatyni. Na začátku 38. minuty odmítl na druhé straně pojistku vedení Alvarito. Domácí nakonec hektický závěr zápasu zvládli, a když se v závěrečných vteřinách neujala ani nebezpečná střela Junakova, která skončila v boční síti, mohla radost chrudimských fanoušků v hledišti zimního stadionu vypuknout naplno.

Era-Pack Chrudim - Stolitsa Minsk 3:2 (2:1). Fakta - branky: 4. Alvarito, 8. Slováček a 35. Slováček – 3. Silčenko, 35. Černik. ŽK: 1:0 (19. Rešetár). Rozhodčí: Lemal (Belgie), Boškovič (Černá Hora) – Roure Ramirez (Andora). 

FK Era-Pack Chrudim: Ton – Alvarito, Max, Slováček – M. Mareš, Felipe, Koudelka, Chmelík, Kilmer. FC Stolitsa Minsk: Poljakov – Junakov, Silčenko, Ivaško, Gumenjuk – Čibisov, Kuzněcov, Černějko, Pilecki, Černik, Ždanovič, Gorbenko.

V úvodním utkání skupiny byl Zelezarec Skopje blízko překvapení, když po vyrovnaném prvním poločase ještě ve 31. minutě drželo naději na body proti favorizovanému Sportingu Paříž díky vyrovnání Gligorova na 3:3. Závěrečná desetiminutovka už ale patřila francouzskému mistrovi, který třemi brankami rozhodl o své konečné výhře 6:3.

Další program Main Round (ZS Chrudim) - středa 1.10. 2014, 17:30: MFC Stolitsa Minsk - Sporting Paříž, 20:00: FK ERA-PACK Chrudim - KMF Zelezarec Skopje.
Pátek 3.10.2014, 
17:30: KMF Zelezarec Skopje - MFC Stolitsa Minsk, 20:00: Sporting Paříž  - FK ERA-PACK Chrudim