V Česku už se cítí jako doma. Do Chrudimi přijel poprvé v roce 2009 a stal se jedním z prvních zahraničních hráčů v nejvyšší futsalové soutěži. Od té doby získal Brazilec Max s ERA-PACKEM devět ligových titulů a osmkrát se radoval z vítězství v domácím poháru. V těchto dnech bojuje za Chrudim v elitní fázi Ligy mistrů o postup do Final Four evropské klubové soutěže.

„Vždy bylo mým obrovským snem zahrát si za ERA-PACK finálový turnaj Ligy mistrů. Je nesmírně složité se do něj dostat, protože z nabité elitní fáze postupují jen čtyři nejlepší týmy. Pokračujeme v tvrdé práci, takže věřím, že jednou se postupu do Final Four dočkáme,“ říká zanedlouho pětatřicetiletý Max.

Letos v květnu podepsal v Chrudimi novou dvouletou smlouvu a vstoupil již do své deváté sezony na východě Čech. Před devíti lety přišel společně s Cacauem a Pica-Pauem a v Chrudimi se zabydlel. Hraje zde dodnes.

„Jsem tu se svojí rodinou moc rád. Občas se smějeme, že už tu známe víc lidí než u nás doma v Brazílii. Já, moje manželka i synové jsme si tu již zvykli,“ potvrdil Brazilec, celým jménem Max Weber Prates Goncalves Ribeiro.

Přímo v Chrudimi si našel několik oblíbených míst. „Trávíme volný čas různě. Žena například chodí ráda do posilovny, moje děti zde trénují fotbal a moc se jim zde líbí,“ doplnil.

Sám Max získává i trenérské zkušenosti u místní mládeže. „Trénování se zde věnuji především kvůli dětem, baví je to a mě taky. Prozatím mi to ale bohatě stačí,“ řekl.

Mezi fanoušky je velmi populární, nejen díky svým výkonům. V Čechách se mu líbí, dokonce se velmi zdokonalil v češtině. A před časem se spekulovalo, že by mohl obléknout i dres českého národního týmu.

„O české občanství jsem měl zájem a za reprezentaci si chtěl zahrát. Je otázka, proč to nevyšlo. Popravdě tomu nerozumím. Myslím si, že bych reprezentaci pomohl. Opravdu nevím, možná mě nechtěl trenér či prezident federace. Těžko říct,“uvedl Brazilec.

V týmu futsalové Chrudimi ovšem pokračuje a těší se na další výzvy. „Tým je pro mě jako druhá rodina. Neděláme zde rozdíly mezi Čechy a cizinci, jsme kamarádi,“ prohlásil Max. Teď se rve o vysněný postup mezi nejlepší čtyři týmy Evropy.   (tr, pd)

Futsalová Liga mistrů: FK ERA-PACK Chrudim - LSM Lida.
Třetina splněna. Chrudim vykročila za postupem výhrou 4:0