V sobotu zažije místní sportovní hala něco, co ve své dlouhé éře ještě nepamatuje. Téměř po celý den se tu totiž bude konat 5. kolo České národní ligy v boxu, což je druhá nejvyšší republiková soutěž. Dá se očekávat velká účast boxerů, dle neoficiálních pramenů až stovka, protože půjde o nominační závody na Mistrovství České republiky, a to ve všech věkových kategoriích od přípravky, juniorů, až po ženy, muže či seniory.

Předseda a trenér BC Chrudim Martin Dočkal: „Do bojů zasáhnou i čtyři naši boxeři, a to v nejmladších kategoriích. Asi největší naděje vkládám do devítiletého Nazaryie Habora, což je strašně šikovný kluk původem z Ukrajiny. On je zatím úplná bomba! Třeba nedávno boxoval s dvojnásobným mistrem světa v jeho kategorii a normálně ho tam kácel. Jsem na něj opravdu zvědav. Jeho zápas přijde na řadu hned mezi prvními, někdy okolo půl dvanácté. Dalším naším želízkem v ohni je kadet Matěj Bohuněk, ročník narození 1999, který už bude mít své třetí utkání a obě předchozí vyhrál. Dále mezi provazy nastoupí ještě dva nováčci, a to Jaroslav Jílek, také kadet a Martin Hamsa, takový ranař ročníku 1998, který bude soutěžit do váhy 81 kilogramů. Takže vlastně nasadíme tři nové „kousky" a jednoho staršího, který měl ale nějaký čas pauzu. V dospělých kategoriích nemáme nikoho, ale budou tam třeba Pardubáci."

Příznivce boxu určitě zaujme skutečnost, že budou mít jedinečnou příležitost setkat se se stříbrným medailistou z olympijských her v Atlantě Rudolfem Krajem! K tomu předseda BC Dočkal dodává: „On má totiž boxerský klub v Mělníku a se svými svěřenci tyto závody objíždí. Jedná se o hrozně pohodového kluka, který se se zájemci klidně vyfotí nebo podepíše. Jsme domluveni, že kdyby byl nějaký větší zájem, klidně uspořádá i autogramiádu. Ruda už ale boxovat nebude, a ani by, po těch zkušenostech, co má za sebou, nemohl.

Zato se možná ve sportovní hale objeví i nějaká východočeská televize že bychom udělali nějaký sestřih, šot. Pokoušeli jsme se něco zařizovat, tak uvidíme, jak vše dopadne. Každopádně očekávám návštěvu pěti, možná šesti set diváků."

Celodenní sportovní klání začíná v 11:00 hodin a pozor, vstupné je dobrovolné! Na slavnostním zahájení pronese úvodní slovo předseda BC Chrudim Martin Dočkal a starosta Města Chrudim Petr Řezníček, když město převzalo nad kláním záštitu. Organizátoři následně vyberou nejatraktivnější zápas v seniorské kategorii, ve kterém se bude boxovat o Pohár starosty města. Velmi pravděpodobně se v něm představí původem Chrudimák Kamil Vařečka, nyní závodící za BC Pardubice… Kromě sportu ale nebude chybět ani doprovodný program, zajištěna je hudba i občerstvení. Zkrátka návštěvníci mají jedinečnou příležitost poznat v Chrudimi nový, rozvíjející se sport.


RADEK PECINA