Dalo by se říci, že kde Tuři ve středu skončili, tam v sobotu začali. Ve čtvrté čtvrtině proti Olomoucku nafasovali třiatřicet bodů, v první proti Děčínu dvaatřicet. S tím se na úrovni ligové soutěže prostě hrát nedá… Když už ve druhé periodě defenzivní díry utěsnili, tak zase vyhořeli pod soupeřovým košem, zmohli se pouze na jedenáct bodů. Z čehož zákonitě vyplynulo poločasové dvouciferné manko a chmurné vyhlídky do dalšího průběhu.

A ty se ještě více zatemnily poté, co ve 26. minutě nabyl děčínský náskok hrozivého dvacetibodového rozměru. Hostům se nedařilo nic, přesto se v posledním kvartálu ještě vzmužili k jakémus takémus náporu, ale blíže než na devět bodů se k Válečníkům nepřiblížili. Ti si koncovku kontrolovali více méně s přehledem, pomohlo jim i to, že už tak děravou svitavskou sestavu bez zdravotně indisponovaných Slezáka se Sehnalem ještě oslabilo vyfaulované duo Pinkston – Johnson.

Tuři zůstali pozadu za soupeřem v převážné většině měřitelných statistik. Výrazný byl rozdíl v úspěšnosti střelby z pole, propastný na doskoku a čtrnáct neproměněných trestných hodů jen korunovalo další bídný svitavský večer.

„Po celý zápas nám chyběla větší bojovnost a místy jsme vypadali, že nás to nebaví, že snad nechceme ani vyhrát. Náš výkon působil až ledabyle, neměli jsme dobrou obranu, nedařilo se v útoku, prostě to nebylo na výhru,“ hodnotil odehraných čtyřicet minut kouč Lukáš Pivoda.

„První poločas vlastně rozhodl o vývoji utkání. Nemohli jsme se do toho dostat, měli jsme také tristní číslo na čáře trestného hodu. Navíc nám vypadl ze sestavy Pavel Slezák kvůli zablokovaným zádům a Roman Marko je stále mimo zápasový rytmus, protože skoro tři týdny nehrál. Ale to nejsou výmluvy,“ dodal svitavský kormidelník.

„Měli jsem po celých čtyřicet minut stoprocentní přístup a od toho se to celé odvíjí. Když máme přístup jen 95 nebo 97 procent, nestačí to. Tentokrát to ale bylo celou dobu sto procent a přestože se ve statistikách nevyvíjely některé věci v náš prospěch, stejně jsme zápas zvládli. Možná se zdá, že rozdíl pěti procent v přístupu je málo, ale v konečném účtování to vždy dělá strašně moc. Chválím tedy svůj tým za přístup, díky němu jsme dokázali překonat naše hluchá místa,“ glosoval trenér Válečníků Tomáš Grepl.

Ilustrační foto.
Jako vloni. Závody Iscarex Cupu se opět musí odkládat a škrtat

SKUPINA A2, 3. kolo:

BK Armex Děčín – Dekstone Tuři Svitavy 93:82 (32:26, 49:37, 74:60)

Body: Pomikálek 24, Kroutil 16, Ježek 12, Šiška 11, Kotásek 8, Ščekič 7, Mach 7, Žikla 6, Grunt 2 – Svoboda 22, Bujnoch 19, Pinkston 11, Welsch 14, Dragoun 7, Johnson 5, Marko 4. Rozhodčí: Kučírek, Vošahlík, Ulrych. Fauly: 28:22. Pět chyb: Ščekič – Pinkston, Johnson. Trestné hody: 22/14 – 36/22. Trojky: 9:12. Doskoky: 40:26. Hráno bez diváků.

Další výsledky:

Olomoucko – Ostrava 88:79. Utkání Ústí nad Labem – Hradec Králové se hraje 8. března.

Pořadí:

7. Sluneta Ústí nad Labem (41.7), 8. Dekstone Tuři Svitavy (40.0), 9. BK Armex Děčín (37.5),10. Královští sokoli Hradec Králové (36.4), 11. BK Olomoucko (25.0), 12. NH Ostrava (24.0).

Příště:

Dekstone Tuři Svitavy vs. Sluneta Ústí nad Labem (středa 10. března, 17:00, hala Na Střelnici).