Rok se s rokem sešel a město opět ožije jak po turistické stránce, tak i po té sportovní. S nadsázkou lze říct, že dominantní červenou barvu nahradí černá a město se promění v jednu velkou šachovnici. Konkrétně hlavním dějištěm je dům Ideon.

Jak už to u Czech Open tradičně bývá, tak festival bude odstartován turnajem šachových družstev.

Ve dvou covidových letech nebyla příliš hojná účast zahraničních hráčů, což bylo spojeno především s přísnými opatřeními. Letos je však situace naprosto rozdílná, a byť Covid opět vystrkuje „růžky“, tak do turnaje je přihlášeno až přes 110 šachových družstev.

„Do turnaje se přihlásilo přesně 116 týmů. Na rozdíl od hlavních turnajů, kde jsme se ještě nedostali na předcovidová čísla, tak v tomto je účast srovnatelná s obdobím 2019 a dříve,“ vysvětluje Petr Laušman, zástupce ředitele festivalu.

Jak již bylo zmíněno, tak účast družstev v minulých letech byla nízká především z důvodu potíží s cestováním a tvrdým opatřením. Turnaj ale i přes to své místo na Czech Open neztratil, byť s menší obsazeností.

„V minulosti mezi sebou soupeřila zejména tuzemská družstva. Letos se dostává turnaj čtyřčlenných týmů na svá čísla,“ dodává ředitel festivalu, Jan Mazuch.

Letos budou při turnaji družstev „zavářet“ mozky nejen čeští šachisté, ale diváci se mohou těšit i na zahraniční účast.

„Výhoda účasti turnaje je taková, že na něm startují hlavně hráči z České republiky a okolních zemí jako je Německo, Polsko, Slovensko,“ vysvětluje výhody tohoto turnaje Petr Laušman.

Slušná odměna

Tento zahajující turnaj má jako každý jiný i svá specifika, kterými se odděluje. 

Mohou se účastnit hráči všech věkových kategorií i úrovně a tým může mít maximálně dva náhradníky. 

Mistrem České republiky se stane nejlépe umístěné družstvo reprezentující klub, který je registrován na Šachovém svazu České republiky. Zároveň je podmínkou, že mohou startovat maximálně dva hráči, kteří nejsou členy toho klubu. 

Turnaj se odehraje švýcarským systémem na sedm kol. Družstva jsou nasazena podle průměrného ELO prvních čtyř hráčů na soupisce. Při tomto systému hry je již známé, že hráč si za výhru odnese dva body a za remízu jeden bod.

Cenový fond turnaje je nastaven na čtyřicet tisíc korun českých. První družstvo si odnese výhru v podobě dvanácti, druhý osmi a třetí šesti tisíc korun. Registrace týmů proběhne již dnes od 11. hodin do půl čtvrté odpoledne a v Ideonu tím bude zahájen festival Czech Open

Program turnaje družstev

1. kolo – čtvrtek 14. 7, 17:00
2. kolo – pátek 15. 7, 9:00
3. kolo – pátek 15. 7, 15:00
4. kolo – sobota 16. 7, 9:00
5. kolo – sobota 16. 7, 15:00
6. kolo – neděle 17. 7, 9:00
7. kolo – neděle 17. 7, 15:00
Následně od 20. hodin proběhně vyhlášení výsledků