V posledních týdnech se UNICEF navíc stále více obává nárůstu závažného porušování dětských práv, zejména nuceného náboru dětí ozbrojenými skupinami. Kromě stupňujícího se násilí země čelí i dopadům pandemie koronaviru a nově také problémům se suchem.

V očekávání krize Dětský fond OSN zde humanitární pomoc zintenzivnil. Distribuuje hygienické soupravy, dopravuje pitnou vodu, pečuje o podvyživené děti, pokračuje v očkování.

V několika nových táborech pro vysídlené obyvatele vytvořil v Kábulu bezpečné zóny pro děti. V říjnu pak do Kábulu dopravil 40 tun zdravotnického materiálu, včetně souprav pro terénní zdravotníky.

„Děti by neměly platit za eskalaci válečných konfliktů vlastním dětstvím. Pomáhat rodinám v Afghánistánu je pro nás stále aktuální. V práci pokračujeme díky jednotlivcům, kteří nás podporují pravidelně každý měsíc, a firemním dárcům, mezi které patří Energie AG Bohemia. Děkujeme všem Přátelům dětí UNICEF, kteří nám umožňují být tam, kde je to zapotřebí,“ říká výkonná ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba. 

Přispět mohou i čtenáři, a to na účet č. 11771177/0300, VS 828. Více na www.unicef.cz.