V dnešní době nabízí každý supermarket vše od A po Z. Není se tedy čemu divit, že většina lidí upřednostní snadný nákup před náročným zavařováním.

Samotná konzervace má však i lepší stránky. O tom proč si tímto způsobem zachovat ovoce a zeleninu na zimu, se s námi podělil zkušený zahrádkář Martin Hambálek.


Jak dlouho už zavařujete?

S ženou vlastníme zahrádku přibližně osm let. Nedá se však říct, že bych se zavařováním nějak intenzivněji zabýval. Jde spíše o příležitostnou činnost. Z dětství si zavařování pamatuji jako běžnou věc, tehdy to byla vlastně nutnost. Nyní se jím zabýváme proto, že máme vlastní zahrádku. Část toho, co vypěstujeme, zavaříme a pak si na tom v zimních měsících pochutnáme.

Konzervujete jen plody, které se urodí na Vaši zahrádce?
V mém případě jednoznačně zavařuji jen z toho, co sami vypěstujeme na vlastní zahrádce. Určitě nebudu nakupovat ovoce někde jinde. V krajním případě bych výjimku učinil pouze u okurek nebo dýně, kterou vypěstuje někdo jiný a já ji od něj dostanu.

Kdybyste neměl zahrádku, zavařoval byste?
Jsem přesvědčený, že ne. Asi bych nechodil a nesrovnával, jestli je levnější nakoupit ovoce a zavařit nebo koupit kompot.

Myslíte, že se dá díky této činnosti ušetřit?

Určitě se podle mě to lze. Je ale pravda, že jsem nikdy nehledal a neporovnával přesné náklady.

Má zavařování své výhody?

Já osobně za hlavní výhodu považuji, že mi domácí kompot chutná mnohem víc, než ten koupený. Sice zavařování není zrovna zábava, ale výsledek za to stojí. (pj)

Zavařujete? Nebo kupujete kompoty a sterilovanou zeleninu? Odpovídejte v aketě vpravo