Další nesmyslná regulace a zbytečný paragraf, který se nakonec obrátil proti těm, kteří jej chtěli.
Řeč je o zákoně o významné tržní síle, který měl pomoci dodavatelům potravin v boji s mocnými obchodními řetězci, na jejichž vyděračské praktiky při dohadování cen zemědělci doplácejí. Nadává na něj řada farmářů, strhali ho i ekonomové z pražské VŠE.

„Zákon nám nepomohl. Řetězce jej obcházejí, místo zakázaných poplatků, jako třeba regálovného, vznikly jiné. Pokud je neakceptuješ, neprodáš,“ stěžují si farmáři.

Na podzim kvůli nízkým výkupním cenám mléčných výrobků na protest vylévali mléko do polí. Teď si na praktiky řetězců stěžují na Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) a plánují demonstrace před hypermarkety.

Vznikly jiné poplatky

„Bohužel pořád platí, že úspěch dodavatele se odvíjí od velikosti jeho dodávek do příslušného řetězce. Když je malý, český, regionální, nedohodne s cenou vůbec nic a je ve vleku vyděračských praktik hypermarketů. S vidinou odbytu pak souhlasí s podmínkami nadiktovanými řetězci,“ řekl David Novák, farmář z Uherska na Pardubicku.

Pokud by dodavatelé nesklonili hlavu, levnější a nekvalitní potraviny z dovozu by podle něj zaplavily hypermarkety ještě ve větší míře než nyní.

„V cenách či zvýšení množství českých potravin v regálech řetězců zákon nepomohl, u vyjednávacích podmínek také ne: Nově přikázanou splatnost faktur do 30 dní si řetězce kompenzují tak, že po dodavatelích chtějí další slevu či celoroční skonta, například o jedno procento,“ dodal.

Místo regálovného vznikly jiné poplatky. Jen se už nikde kvůli zákonu nepíšou, jsou zahrnuté ve výsledné nákupní ceně. Kvůli novým podivným praktikám už ÚOHS vyšetřuje řetězce Kaufland a Tesco.

Volební objednávka

Rozpaky nad zákonem o významné tržní síle jsou cítit i z vyjádření činovníků krajské agrární komory. „Nezabíjejme ho ale dřív, než začal pořádně fungovat. Na jeho zhodnocení je ještě brzy,“ řekl její předseda Jiří Navrátil.

„Regulace je v současné době potřeba. Výkupní ceny mléka jdou konečně nahoru, ale jestli je to způsobeno hospodářským oživením či platností zákona, to nevím. Stále jsou však 20 haléřů pod Německem,“ podotkl Oldřich Vašina ze Sloupnice na Orlickoústecku, mluvčí krizového štábu zemědělců.

Odmítl však výzvy zahraničních ekonomů z OECD ke zrušení propíraného zákona. „Z toho teď, krátce před volbami, čiší politická objednávka,“ míní Vašina.