Letošní rok může podle jeho slov přinést hlízy dobré kvality. Josef Navrátil hospodaří na 43 hektarech zemědělské půdy v okolí obce Kraskov. Brambory má si na jeden o půl hektaru, zbývající plochu tvoří louky a orná půda. „Loni byl na brambory velmi špatný rok, letos je to o mnoho lepší," říká pěstitel, který společně s bratrem obhospodařuje statek po svém dědovi.

Navrátilovy brambory jsou salátového varného typu, tudíž se nerozvářejí. Jsou baleny do pětadvacetikilogramových pytlů, které lze zakoupit přímo v rodinné farmě v Kraskově od půli července do vyprodání zásob. Josef Navrátil je taky tradičním prodejcem na Babím létě na Železných horách v Autokempinku Konopáč, který se bude konat 19. a 20. září. Své zákazníky tam má jisté. Zatímco před lety začínal s pár pytli, nyní při této akci prodá i sto metráků.

Protože kraskovská farma kromě brambor pěstuje i obilí a chová hovězí dobytek, v plánu má výstavbu regionální minimlékárny, která by mohla produkovat mléko, jogurty nebo sýry. Tento plán by mohla podpořit Evropská unie dotací, ale k získání peněz je velmi dlouhá a klikatá cesta. „Chtěli jsme dotaci na vybavení mlékárny. Po dvou měsících papírování to stejně nedopadlo," komentuje systém získávání unijních peněz Josef Navrátil. (ron)