„Počet certifikovaných výrobců se tak v Železných horách zvýšil o deset, celkem jich zde již působí 36," uvedl předseda místní akční skupiny Železnohorský region Josef Blažek. A hned sedm oceněných bylo z chrudimského okresu.

Koleno i šperky

„Titul Regionální produkt v sobotu získal Mladotický mlýn za specialitu Mlýnské kolo se zelím, oceněno bylo také Staročeské koleno ze Žlebské Lhotky, divočina z farmy Jaroslava Jedličky z Lukavice, ručně zdobený textil a šperky z křišťálové pryskyřice Terezy Horčíkové z Horního Bradla, výrobky z vlny a kanafasu Jiřího Blažka a Marie Sýkorové, čerstvé mléko Františka Mikana ze Stolan a Skupický salám Ladislava Francouze," vyjmenoval chrudimské zástupce Blažek.

Dančí svíčková

Celé setkání, kterého se v rámci mezinárodní spolupráce zúčastnili i zahraniční hosté z Lotyška a Litvy, se uskutečnilo v Zámecké restauraci v Cholticích, která sama disponuje dvěma regionální produkty marinovanými žebry a staročeskými koláči.

¨„Snažíme se zde všechny regionální produkty podporovat. Dnes tak byla na jídelním lístku například v nabídce dančí svíčková, vyrobená ze zvěřiny, která pochází z farmy Jaroslava Jedličky z Lukavice. V kuchyni také využíváme mléko Františka Mikana ze Stolan," uvedl majitel choltické zámecké restaurace Josef Raba.